Vecka 18

Publicerat: 2014-05-04 kl: 09:04:19 i Graviditet
 Barnet

Fostret väger nu 250 gram, är 20 centimeter långt och har börjat lagra på sig mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och man kan ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.

 

Mamma
Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Bli inte orolig om du tycker att du går upp för lite. En del kvinnor behöver inte gå upp så mycket i vikt för att graviditeten ska utvecklas normalt.

Många passar på att resa under graviditeten. Du kan resa som vanligt med flyg, båt, bil eller tåg. Om du är frisk finns det inga medicinska orsaker som hindrar dig från att resa, men det kan däremot kännas obekvämt och omständligt. En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss vecka. Det vanligaste är att man inte får flyga under graviditetens sista två månader. Att sitta still länge i bil eller flyg ökar risken för blodpropp i benet. Därför är det viktigt att du använder stödstrumpor, rör dig så mycket som möjligt samt dricker mycket vatten för att minska risken.

Förändrad hormonbalans påverkar miljön i slidan och det är därför lättare att drabbas av svampinfektion i och runt slidan. Symtom på svampinfektion är sveda, klåda och flytningar. På apotek finns receptfri medicin mot svampinfektion.

 

Pappa/partner
Ungefär vid den här tiden är det dags för ultraljud. Nu kan du få se ditt barn för första gången! För många blir det en aha-upplevelse och först nu förstår man vad som faktiskt försiggår i den växande magen. Vid en del mottagningar får man en bild eller video att ta med sig hem.

En delaktig partner har en betydelsefull roll under graviditeten. Rent fysiskt är det kvinnan som är gravid och som är i centrum, men graviditeten påverkar er båda. Ditt engagemang och stöd till henne gör det lättare. Ditt deltagande bör inte bara handla om att serva din partner. Du måste också ta fasta på dina behov och frågor.

 

Hos barnmorskan/kontroller
Ultraljudsundersökningen som görs i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Du kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Många tycker att det är spännande och att barnet blir mer verkligt. För många är det här det enda ultraljudet som görs men en del kvinnor kan behöva göra flera ultraljud senare i graviditeten om barnmorskan eller läkaren vill kontrollera något närmare, exempelvis barnets tillväxt eller läge.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig någon gång efter att ultraljudsundersökningen är gjord. Om du är osäker kan du alltid prata med din barnmorska.

Källa 1177.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback