Banan & Honungsbröd

Publicerat: 2015-04-28 kl: 17:42:03 i Bak
1 kg vetemjöl
6 1/4 dl ljummet vatten/ 6 bananer
50g färsk jäst/ 1 påse torrjäst
2 msk socker
2 strukna tsk havssalt
8 msk god flytande honung
 
1. Skala och mosa bananerna i mixer eller matberedare, häll det i ett litermått och och häll på vatten så du har 6 1/4 dl. Lös upp jästen med sockret och saltet i hälften av bananvätskan och hälften av honungen i en stor bunke, tillsätt mjölet bit för bit och blanda.
 
2. Fortsätt arbeta in mjölet (för hand eller med hjälp av maskin), tills degen har en bastant, grötliknande konsistens - då tillsätter du resten av bananvätskan. Fortsätt med mjöl tills degen blir lika bastant igen och bli sen lite mer aggressiv och arbeta in mjöl så degen inte är så klibbig. Klappa och tryck samman degen med mjölet som är kvar.
 
3. Dags att vika, daska, kavla och rulla degen runt och runt om och om igen (ca 4-5 minuter), för att få degen blank och elastisk.
 
4. Strö lite mjöl ovanpå degen, lägg den i skålen igen om du har tagit ut den och täck över med en ren handduk, ställ på ett dragfritt ställe. Låt jäsa 30 minuter eller tills den har blivit dubbel så stor. 
 
5. Nu när degen har fördubblat sin storlek så ska du slå ihop den igen, banka och ta ut ilska på den i ungefär 30 sekunder. Ta sedan upp den och dela den i 10 lika stora bullar (eller fler eller färre beroende på hur många du vill ha). Lägg dem tätt intill varandra i en mjölad bakform och låt dem jäsa till dubbel storlek igen. Här någon gång sätter du också på ugnen beroende på hur lång tid det tar att jäsa, ugnen ska stå på 225 grader.
 
6. Innan du ställer in dem i ugnen så drizzlar du på honung (helst typ överallt), vilket ger den fina ytan på toppen och en toppengod smak! Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, för att vara helt säker på att de är gräddade hela vägen igenom kan du stoppa i en grillpinne och se om det följer med någon smet/fuktighet upp igen. Låt dem sedan svalna lite så ni kan hålla i dem utan att bränna er, men servera varma med massor av smör, ett glas mjölk (eller saft i mitt fall), till exempelvis frukosten. Går också jättebra att äta som mellanmål utan att värma upp.
 
P.S Ett annat tips är att värma upp i efterhand och servera med glass!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback