As sen kvällsmat!

Publicerat: 2014-07-25 kl: 22:24:43 i Graviditet
Alltså all cred till er som är ännu mer gravida (kan man ens säga så?) i den här värmen... Jag tror att jag snart smälter bort! Hinkar i mig iskallt vatten dagarna i ända och kissar typ tusen gånger om dagen. Nu känner jag mig typiskt svensk men snälla kan inte värmen bli lite mindre bara? Så man orkar göra något? 
Nu är det soffläge och fläkt som gäller, men ska även passa på att äta något... Kvällsmat sent = tropiskt medelhav i Sverige just nu! 

Zombievärme

Publicerat: 2014-07-23 kl: 18:02:55 i Dagbok
Idag är en riktig skitdag, saknaden efter M är sjukt stor, sammandragningar/förvärkar from hell, ryggont, trots alvedon och sen ovanpå det lyckades jag tappa datorn i golvet. Sjukligt tur nog fungerar den som den ska (tacka vet jag Sony och bra kvalité)! 
Imorgon ska bilen in på service så det blir ingen sovmorgon (kanske bäst det). Slipper den värsta värmen förhoppningsvis i alla fall, annars får jag gå ner och doppa mig i sjön under tiden bilen är inne. Men kvällens uppdrag är, diska, laga mat och åka iväg och köpa ett gäng med romerska bågar (nya cravings)... 
Hoppas att ni har lättare med värmen än jag har, är ju helt sjukt zombie just nu!

Vecka 29

Publicerat: 2014-07-20 kl: 12:44:00 i Graviditet
Barnet

Fostret väger nu runt 1,2 kilo och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt.

Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

Mamma
Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Pappa/partner
Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord och spjälsäng. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil.

Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Utbudet av begagnat är stort så ni behöver inte köpa nytt. Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder? Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras – men ställ inte alltför höga krav på er själva.

Hos barnmorskan/kontroller
Nu brukar det vara dags att besöka barnmorskan igen. Även den här gången kontrolleras hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäts avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen.

Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tas ett extra urinprov, blodvärde och/eller blodsocker. Din eventuella partner är såklart alltid välkommen att följa med. Säkert får ni lyssna på barnets hjärta genom en ultraljudsförstärkare.

Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.

För dig som väntar fler än ett barn blir det tätare kontroller hos barnmorska och läkare. Det blir också fler ultraljudsundersökningar för att mäta barnens tillväxt. Din barnmorska informerar dig om detta. Sjukskrivning kan behövas de sista månaderna, speciellt om du har ett fysiskt tungt arbete.

Källa: 1177.se


Rumour has it...

Publicerat: 2014-07-19 kl: 22:38:00 i Film & Serier
En riktigt bra film som verkligen får en att tänka på annat en kort stund, något lätt att se mitt på sommaren när det fortfarande är varmt ute dessutom! 

Sagan om pyret och vad h*n är!

Publicerat: 2014-07-19 kl: 17:29:44 i Graviditet
Nyaste inköpet, kom på att jag skrev ju aldrig ut vad vi fick reda på rul här överhuvudtaget! Haha så här kommer hela den historien...
Innan rul har vi försökt oss på att gissa könet på lilla Pyret i magen, alla har trott tjej förutom tre eller fyra personer. Fråga mig inte varför men både jag och M trodde på tjej också, tills jag la mig ner på undersökningsbritsen, då kändes det helt plötsligt självklart för mig att det var en pojke så jag ändrade min gissning. Läkaren som gjorde ultraljudet var inte speciellt osäker och sa nästan direkt pojk på när vi frågade! 
Däremot sen nu när jag gjorde ett till ultraljud förra veckan (orsaken var den blödning så vi kollade bara att allting var okej). Första läkaren sa att jag nog inte skulle vara så säker på att det faktiskt var en pojk som låg i magen, andra läkaren som gjorde ett ultraljud dagen efter (statuskoll så allting var bra), sa att han inte kunde vara helt säker men gick i alla fall upp till 80% säkert på att det är en liten tjej. Så allting vi hittils köpt som passat bra in med blått och så känns ju lite halv b nu... En rosa filt fick det bli i vilket falls om helst så får vi se vad som ploppar ut sen. Kläderna jag har köpt kommer ändå användas flitigt även om jag är sådär tråkig och faktiskt vill klä en liten tjej väldigt tjejigt. Så nu håller vi tummarna för att det faktiskt är en liten tjej som kikar ut i oktober eller kanske till och med slutet av september! 

Hittar den inte!

Publicerat: 2014-07-18 kl: 23:17:38 i Dagbok
Här har det varit tyst igår och idag! Kan bero på att jag hipp som happ bestämde mig för att följa med ut till paradiset, blev lite fullt upp och idag har även det varit full rulle. Besök hos farmor och farfar med kusinerna på pappas sida där, ett snabbt dopp och sen tillbaka in till stan. Möta upp Tommy och Wero, äta kvällsmat och prata om allt som hänt senaste året typ! Alltid lika kul att träffa er!
Men det största problemet just nu, vart f*n är min laddare till surfplattan?! Hittar den inte i datorväskan, inte i resväskan, inte i handväskan.... Inte någonstans i lägenheten och heller inte någonstans i sommarstugan, vart fasiken är den?! 

Promenad!

Publicerat: 2014-07-16 kl: 19:58:49 i Dagbok
Alltså jag känner mig ju fan fet som en flodhäst just nu! Ett par shorts som passar tack, det är varmt och ändå är det svalt ute nu... Fläkten är på och jag svettas som en tok. 
Kortaste promenaden är planerad, slänga skräp och möjligtvis åka hem till mamma och pappa för att hämta symaskinen. Spendera morgondagen med att sy om några gamla lakan till spjälsängsstorlek. Om jag har tålamod det vill säga. Man ska ju nåla och ha sig för att det ska bli snyggt... 
Sängläge med en ändå rätt så liten mage... Önskar bara att ryggontet skulle släppa nu så vore det liite lättare! 
 

En sån där blaha dag

Publicerat: 2014-07-16 kl: 13:44:46 i Dagbok
Idag är en sån där riktigt sugig dag, jag har inte orken att göra något och jag vet faktiskt inte heller om jag vill göra något. Allting känns liksom hopplöst! Har inte ens hoppat ur pyjamasen (kanske bara är det som är problemet)? Vet inte ens vad jag ska skriva, det är en sån dag idag helt enkelt. Borde nog begrava mig med lite disk och en bra bok.. Imorgon ska bli bättre! 

Mvc besök mäta magen (andra gången)

Publicerat: 2014-07-15 kl: 15:40:00 i Graviditet
Mvc besök nummer två med att mäta mage avklarades idag. 
Sf: 26
Blodtryck och blodsocker var bra, hjärtljuden lät som de skulle och allting annat var bra.
I övrigt pratade vi en del om vad jag hade för förväntningar på förlossningen och om jag hade tänkt något mer på den. Om inte så var det dags att börja tänka på det nu, (ser fram emot det med skräckblandad förtjusning). Med tanke på lite tidigare historik och för att jag känner att jag vill det själv med så bad jag även om en remiss till psykolog för att få kunna prata igenom just förväntningar osv. Mycket tycker jag ligger i att M fortfarande är i Kina, tänk om han inte hinner hem liksom? Världen går ju inte under (idag i alla fall), men vissa dagar känns det som att allting liksom hänger på just den biten, att han ska hinna hem... 
Såhär ser magen ut idag, vecka 28 (27+2).
Lite bristningar har jag på höfterna, men annars inga än så länge på magen men brösten, låren och rumpan har inte blivit skonade. Däremot tycker jag att de har bleknat drastiskt sen jag började smörja in mig med Bio oil och faktiskt masserade in den morgon och kväll... Vet inte om det är inbillning eller om det verkligen fungerar men skönt är det för magen kliar inte något. 
I övrigt är det nu en växtspurt mellan vecka 28-32 så vi får väl se hur lång tid det tar innan jag tycker att jag är ännu mindre smidigare än vad jag känner mig nu. Pjuh, kan vara fasligt jobbigt att ta sig upp ifrån sittande ställning redan nu! 

Nattligt pladder

Publicerat: 2014-07-14 kl: 23:54:30 i Dagbok
Jahapp så här sitter man igen, försöker fortfarande komma ikapp mina youtube prenumerationer och har en riktig vilde i magen! Som för övrigt jag har en del att uppdatera er om imorgon efter Mvc besöket! 
Handlingen är avklarad (i alla fall en del av den, fick inte plats med allt i korgen). Pillat lite med sovrummet och möblerat om (skjuvit runt möbler), försökt planera in plats för en byrå och lite annat smått och gott. Pysslat med småsaker helt enkelt och jag är så fruktansvärt rastlös nu att jag vet inte vart jag ska ta vägen... Snart är klockan dessutom 24:00, vilket betyder att den är snart 06:00 i Kina. Då går M upp och så får vi en liten pratstund förhoppningsvis. Trött som skam också men orkar inte riktigt samla energi att gå upp till toaletten och tvätta ansiktet osv. Borde göra det, och ska nog göra det alldeles strax.
Vi hörs imorgon, hoppas att er måndag varit toppen! 

Vardagliga bestyr

Publicerat: 2014-07-14 kl: 13:49:14 i Dagbok
Äntligen, äntligen funkar internet som det ska igen! Hemma och pysslar hela dagen idag, lite nytt från Ikea som ska upp (men det mesta ska tvättas, och en del ska upp på väggarna)... Alltså ingen idé att skruva upp något om de nu ska tapetsera om.... Men har i alla fall ett sängbord att skruva ihop! 
Men först och främst nu, mat! Lunchen är sen idag och blir egentligen bara en enkel carbonara men det får duga, nästa stopp på listan sen är planera mat och handla! 

28

Publicerat: 2014-07-13 kl: 10:15:14 i Graviditet
Sista delen av graviditeten

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar den tredje och sista delen av graviditeten, trimester tre!

Barnet
Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen.

Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen.

Mamma
Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress eller en urinvägsinfektion.

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i början av graviditeten.

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner. Läs mer om att vara gravid igen.

Pappa/partner
Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

Hos barnmorskan/kontroller
Om du tycker att besöken har varit glesa hittills kommer de att ske oftare nu. Har du fött barn utan komplikationer förut räcker det om du kommer lite mer sällan framöver jämfört med förstföderskor.

Källa: 1177.se


27

Publicerat: 2014-07-09 kl: 18:43:50 i Graviditet
 

Barnet
Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen.

Fostret väger knappt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds.

Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.

Mamma
Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar fostret spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur det "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår.

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske har du druckit för lite vatten. I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten. Berätta för barnmorskan om din klåda så att du kan få hjälp med eventuell behandling.

Pappa/partner
Graviditeten blir mer verklig när magen växer och det går att känna fosterrörelserna utanpå. Tiden för den beräknade förlossningen är inte så långt bort. Många par kan känna att de har fullt upp nu. Kanske har föräldragrupperna börjat redan och ni har flera träffar inbokade närmaste tiden. Intervallen mellan besöken till barnmorskan blir också tätare snart. Det kan kännas som att ni behöver planera och ordna med praktiska saker inför förlossningen och föräldraskapet. Prata med varandra om era förväntningar, er eventuella oro och andra funderingar ni har. Skriv gärna ner tankar eller frågor ni har och ta med er för att diskutera med barnmorskan vid nästa besök.

Källa: 1177.se


huge giant Arizona!

Publicerat: 2014-07-06 kl: 05:21:57 i Kina
Är fortfarande helt chockad! Allvarligt talat, checka in sizen på den här burken!
Det är över 600 ml dryck i den! Hur fasiken kommer man ens på idéen att göra så stora burkar? Är dom inte till för att vara smidiga och enkla eller är det bara jag som tänker så om burkar? Ska i alla fall öppna den store nu och se om den är något god, Arizona brukar vara det men man vet ju aldrig när man är utomlands!

Hollister!

Publicerat: 2014-07-03 kl: 16:03:00 i Dagbok
Första någonsin plagget från Hollister, mjukaste tröjan jag någonsin ägt tror jag! Kommer passa perfekt hela graviditeten ut med eftersom det är en omlottvariant. Love it!
 

Jul. 01, 2014

Publicerat: 2014-07-01 kl: 17:49:18 i Dagbok
Värsta frukostbuffén jag någonsin sett!

Det där var bara en bråkdel av allt som fanns att välja på, utöver det har mitt tålamod ställts på prov x antal gånger idag. Förvänta er aldrig att något ska gå fort i Kina för det gör det inte... Imorgon väntar Ikea och förhoppningsvis hitta någon vanlig supermarket med engelska skyltar, är ju helt körd utan!


Kina

Publicerat: 2014-07-01 kl: 01:50:00 i Kina
blogg.se via vanliga webbläsare funkar inte just nu och inte heller Facebook, men vi är framme ( vart det i snart ett dygn ) och vi har utforskat Peking lite! Fruktansvärt varmt, fuktigt och samtidigt lite fantastiskt... längtar dock hem till min egen säng, hotellsängarna är hårda som sten att sova på och det uppskattas inte av foglossningen! söta brödkakor kan man i alla fall hitta, tänkte på dig direkt mamma! ;-)