Vecka 26

Publicerat: 2014-06-29 kl: 17:41:00 i Graviditet
Barnet

Nu utvecklar fostret sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Längden är cirka 35 centimeter och vikten är 800-900 gram.

Fostret kan höra ljud och lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Mamma
Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt att vara i god kondition. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarm (hemorrojder). Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och en tyngdkänsla i underlivet men även där kan man ibland se de slingrade vätskefyllda ådrorna. Åderbråck beror på att vävnaden i ådrorna blir slappare på grund av graviditetshormonerna. Besvären brukar kännas mer om du varit uppe en längre stund eftersom vätska samlas i ådrorna. Lägg dig och vila då och då. Åderbråck i underlivet påverkar inte förlossningen.

Hemorrojder går oftast tillbaka och brukar minska eller försvinna efter förlossningen. Om du har besvär av dem under graviditeten finns det lindrande medel att köpa på apotek, hör med din barnmorska. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen. Ibland kan det ta några månader efter förlossningen innan besvären försvinner.

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

Nästan alla besvär som man har under en graviditet får tvillinggravida känna av lite mer. Det är ju inte så konstigt. Därför är det viktigt att du tänker extra noga på att vila och kanske ändrar dina vanor för att följa dina behov. Lyssna till din kropp och överansträng dig inte.

Pappa/partner
Motion är viktigt. Det finns många fördelar med att motionera, både för kvinnan, barnet och för dig. För många är det lättare att komma ut om man gör det tillsammans. Ni kan gärna ta promenader tillsammans eller kanske simma.

På en föräldrakurs har ni möjlighet att träffa nya, blivande vänner. Ni kan träffas och stötta varandra under föräldraledigheten och i många andra sammanhang. I grupperna får ni bland annat information och möjlighet att diskutera hur förlossningar kan gå till, olika typer av smärtlindring och vad du som partner kan göra. Ni får möjlighet att ställa alla era frågor. Ta tillfället i akt och prata med andra par om hur de tänker inför förlossningen och inför föräldraskapet.

Källa 1177.se


Säg det till alla jag är påväg nu...

Publicerat: 2014-06-29 kl: 11:18:58 i Dagbok
Lättast är att följa mig på Twitter eller Instagram nu så får ni veta mer och snabbare där, om några timmar är det hej då Sverige och först hej Tyskland och sen hej Kina!

Lördagsfrukost

Publicerat: 2014-06-28 kl: 09:58:27 i Dagbok
 Satte precis ner rumpan i soffan och tänkte ta mig en långfrukost! Har planerat upp dagen och ska efter frukosten sätta fart och försöka packa upp det sista... För det är verkligen det sista! Bara fyra lådor kvar att packa upp och få in i skåp och förråd, känns fruktansvärt härligt. Efter det måste jag börja tänka ut vad jag ska packa med mig till Kina... Rensa kylen behöver vi också göra, ja för nu är det ju inte bara jag som är boende i lägenheten (nya också), vi är ju två! Eller tre om man räknar med pyret. Hoppas ni har haft en bra vecka och att regnet gjort en hel del mysiga innedagar med film eller serier!

Vecka 25

Publicerat: 2014-06-23 kl: 13:04:14 i Graviditet

Barnet
Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.

Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.

Fostret kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

 

Mamma
Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage.

Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag och att du lär känna ditt barns dygnsrytm. Var extra observant om du tycker att barnet rör sig mer sällan än vanligt. Oftast brukar man rätt snart känna barnet röra sig som vanligt men om du fortsätter känna att rörelserna är mindre än vanligt ska du kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen.

Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen vid den här tiden. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan fungera som en utlösande faktor för kramp i benen. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

 

Pappa/partner
Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen.

Nu brukar det vara dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök – då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa.

 

Hos barnmorskan/kontroller
Mycket har hänt sedan första besöket hos barnmorskan. Vid besöket som brukar ske ungefär den här tiden får du en chans att prata igenom ultraljudet och hur du mår för övrigt. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäts avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också din vikt, ditt blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tas ett extra urinprov.

Fostrets hjärtljud avlyssnas med tratt eller Dopton, en ultraljudsförstärkare. Under detta besök får du vanligtvis ett moderskapsintyg, ett bevis på att du är gravid, att skicka till Försäkringskassan. Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information.

Om din blodgrupp är Rh-negativ kan du behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.

 

Föräldragrupper
Någon gång efter den här graviditetsveckan startar vanligtvis föräldrakurserna. De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan vara lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även prata om exempelvis graviditeten, amning, föräldraskap och relationer. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna.

Källa: 1177.se


Mitt uppe i flytten

Publicerat: 2014-06-23 kl: 12:57:39 i Dagbok
Sjukt vad jag känner att inget är iordning med något just nu! Håller på och flyttpackar och plockar i allting, är lite överallt och ingenstans. Mvc vid tre tiden är det enda jag har att förhålla mig till och det enda som kommer se till att dagen egentligen fungerar, måste komma ihåg att ta upp kyckling med så det blir mat gjord ikväll! 
Satan vad här ska städas och packas ikväll... 

Hjärtats fröjd

Publicerat: 2014-06-18 kl: 11:25:53 i Stress-av
Längtar så ut till stugan, varma sommardagar, varmt i sjön, solsken och en massa god grillad mat. Kom igen nu Jennifer! Plugga sista timmarna nu.
 

Sista teoriprovet (förhoppningsvis)

Publicerat: 2014-06-18 kl: 11:09:19 i Dagbok
Fattar inte hur nervös man kan vara... Sista teoriprovet för hela året och jag undrar om jag verkligen kommer ihåg något av allt jag har läst. Fasiken vad jag har pluggat den här veckan! Håll alla tummar och tår vid tre för min skull, det vore så skönt att få det här provet avklarat. Misslyckas jag blir det omprov nästa onsdag...

Pluggar i maraton!

Publicerat: 2014-06-17 kl: 13:48:01 i Dagbok
Hjärnan kokar, igenom hela pärmen och alla extramaterial... Visst jag har inte förstått allt men jag kan i alla fall plugga på det jag har förstått tills M kommer hem. Hoppas han kan förklara resten för mig sen! Men först och främst innan pluggmaratonet fortsätter ska jag slänga i mig lite pannkakor till lunch och släpa ut kroppen på en kort promenad. Måste få lite frisk luft innan jag blir tokig! 

Vecka 24

Publicerat: 2014-06-16 kl: 23:36:00 i Graviditet
 Barnet

Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först nu kan fostret börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Hörseln är väl utvecklad. Fostret känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Mamma
Du kan ha gått upp fem till sju kilo, eller ännu mer.

Under hela graviditeten drar livmodermuskeln ihop sig då och då, och du får sammandragningar. På så sätt "tränas" muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningar är ofarliga. Du som redan fött barn känner vanligen av dem tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Du kan få en del krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning. Du kanske också måste gå och kissa oftare eftersom livmodern trycker på urinblåsan. Många drömmer livliga drömmar nu.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan.

Pappa/partner
Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskan kan kanske visa hur barnet ligger om ni är nyfikna, men vid denna tid kan det vara svårt även om man är proffs.

Källa: 1177.se


Flyttbesiktning klart!

Publicerat: 2014-06-16 kl: 12:01:53 i Dagbok
Flyttbesiktningen är avklarad! Hoppas verkligen att jag slipper åka på en omtapetsering men som han sa det själv, det såg bra ut utan att ha flyttat på sängen (har ingen huvudgavel = flötfläckar på väggen om man har otur). Men allt återstår egentligen till efter att de har kollat när det inte är möblerat... Nu till allt annat roligt plugg, adressändring och fix med försäkringar och flytta över abonnemang osv...

Njuter av lugnet

Publicerat: 2014-06-14 kl: 11:54:21 i Dagbok
Sitter och njuter av friden och lugnet ute i stugan, försöker mig på att komma i ro för att plugga och kunna göra det en längre stund än mina korta pass på 30 minuter. Men har faktiskt förtjänat en paus så ett avsnitt Hart of Dixie och sen tillbaka! Jag ska banne mig igenom pärmen idag, så enkelt är det!
 

Den äkta svenska sommaren?

Publicerat: 2014-06-13 kl: 09:56:01 i Dagbok
Sådär klurigt väder idag, ska iväg och fira en student (Grattis i förskott!). Men molnen finns, vet inte hur värmen är alls... Tar något svalt på mig ifall att det smäller till och blir svinvarmt, sen får jag väl ta med mig en tröja eller något jag kan slänga på mig också. Kan nästan slå på stort att jag kommer vara den som kör hela vägen hem sen också. Inte mig emot för då bestämmer jag vad som spelas i musikväg ;) 
Haha nej men skämt åsido, nu måste jag sätta fart! Ska fixa iordning håret, packa och göra mig iordning rent allmänt samt plugga innan jag blir upphämtad. Känner redan hur stressen smyger sig på! 
Morgontrötta katten hälsar ifrån sängen, den latmasken har inte gått upp än! 
 

Kunde inte låta bli

Publicerat: 2014-06-12 kl: 16:07:00 i Dagbok

Kunde inte låta bli när jag hört så mycket gott om dessa godingar! Måste däremot verkligen rensa bland mitt smink (igen)... Finns massor jag inte använder och sen massor jag bara har köpt och som sen har blivit liggande. Samma sak med all hudvård, vill ju egentligen inte slänga bort allting så frågan är om man ska försöka sig på att sälja av det? Allting är superhygienskt och aldrig pillat i med fingrar utan med spatlar eller penslar. 
 

Försöker smita från verkligheten lite...

Publicerat: 2014-06-12 kl: 13:02:00 i Dagbok
 
Världens hemskaste bild just nu.... Smiter iväg från pluggandet i någon timme till och följer med Mormor och Morfar istället! Sen hem och plugga, plugga, plugga! Jag ska ta mig igenom allting och jag ska banne mig kunna klara det där förbannade provet! 

Videoklipp: TMI Tag

Publicerat: 2014-06-11 kl: 21:16:18 i Dagbok

Måste verkligen göra det här! Letar ingredienser as we speak (write)... 

Negativa Jennifer

Publicerat: 2014-06-11 kl: 11:31:56 i Dagbok
Vädret idag är inte på topp och så inte heller mitt humör... Har två ärenden jag behöver göra (varav inget av dem är speciellt lockande). Fogarna knakar och jag hade hellre spenderat dagen i soffan med pluggandet (eller serier). Men ena ärendet är att hämta upp materialet till pluggandet som saknas så det måste göras, kommer halta hem som en 90 åring som saknar sin rullator sen. Usch och fy vad jag inte ser fram emot det.

Älskade page

Publicerat: 2014-06-10 kl: 18:32:00 i Hårvård
(Favoriten är tredje bilden från vänster)
Frisyr inspo! Härliga färger med härliga längder (lagom med längd för att inte bli för varmt eller för kallt i sommar!). Färgen är inte helt klar, dock är frisyren klippt. Återkommer med resultatet på bild lite senare, har inte tvättat det själv än och ni vet ju hur det brukar vara med när man kommer direkt från frisören och när man själv har tagit hand om det. 
Hoppas för övrigt ni har en supertisdag! Jag ska ut och slänga mig i en sjö snart, smälter bort av värmen... 
 

Vecka 24 i händelser

Publicerat: 2014-06-10 kl: 09:33:31 i Dagbok
Måndag:
Plugg
 
Tisdag:
Luncha med gymnasievännerna, sen kommer jag klaga på fogarna resten av dagen! 
Plugg
 
Onsdag:
Plugg
 
Torsdag:
Plugg
 
Fredag:
Plugg på förmiddagen, sen iväg och fira student!
 
Lördag:
M är iväg på Liseberg med sönerna
 
Söndag:
Tvätt

Bättre nu!

Publicerat: 2014-06-09 kl: 15:49:19 i Dagbok
Med lite mat i magen känns allting mycket bättre, tänk vad hunger och hormoner kan göra? 

Nej jag vill inte längre...

Publicerat: 2014-06-09 kl: 14:18:43 i Dagbok
Med risk för att det här kommer bli världens mest textfyllda inlägg kommer jag ösa ur mig tankar. Vill ni inte läsa, hoppa över det här!
 
Allting med Kina känns just nu helt jävla hopplöst, efter gårdagens möte kändes det trots allt som om vi hade koll på allting och att det inte vore något som är ogenomförbart men efter att ha googlat runt idag... Aj, aj, aj. Leta runt med information om försäkringar gällande sjukvård, kolla upp hur det är med svenska kyrkan där nere, hur får man ens tag i en egen ayi? Jag är LOST! Bygger upp ett eget tryck över bröstkorgen och känner mig bara helt värdelös, jag vet inte hur man gör! Hur ska jag kunna göra det här och samtidigt ta hand om ett spädbarn? Risken finns att jag kommer isolera mig totalt där, men hur kul är det och då kommer det aldrig att fungera med något! Det är något som absolut inte får hända för som M´s chef påpekade typ tusen gånger igår så är huvudfokus på att M ska jobba. 
Men jag då? (Med risk för att låta överdramatisk). Om jag ska se till att både han kan jobba och att jag mår bra samtidigt och det i allting nytt, hur fan ska jag klara mig? Hoppas verkligen att det bara är hormoner som spökar och att allting kommer komma iordning, får jag ordning på saker och ting kommer det säkert kännas bra igen men just nu och just idag. Nej, idag vill jag inte göra det här längre. 
Hoppas att ni har överseende, alla har inte bra dagar och jag har verkligen inte det idag! 

Vecka 23

Publicerat: 2014-06-09 kl: 12:28:04 i Graviditet
 Barnet

Livmodern når nu strax över naveln. Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt.

Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen. Många kvinnor tycker det känns bra, men några upplever det som obekvämt.

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Mamma
Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, ökar också barnets puls. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla av från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

Om graviditeten fortlöper normalt och ni har lust kan du och din partner fortsätta med sexlivet fram till förlossningen. Så länge ni har sex som känns bra och inte gör ont kan ni ha så mycket sex ni vill. Läs mer: Kan man använda massagestav under graviditeten?

Hos många kvinnor ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas.

Pappa/partner
Är du och/eller din partner stressade? Du kan hjälpa henne genom att ni pratar med varandra. Avlasta. Uppmuntra henne att ta det lugnare på jobbet. Försök strukturera upp hemmasysslor, arbetet och planera jobb och ekonomi tillsammans.

Många tycker att en gravid kvinna är både vacker och sensuell. Däremot är intresset för sex under graviditeten väldigt olika – en del är mer intresserade, andra inte alls. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Sex kan kanske bidra till att ni mår bra, att relationen mellan er blir bättre och att ni kommer varandra närmare. Men som så mycket annat handlar det om vad du och din partner känner. Och även om sexlusten hos dig eller din partner är mindre, så är inte behovet av kroppsnära kontakt, ömhet och kärlek mindre.

Källa 1177.se


Picknickkalas för 40åringen!

Publicerat: 2014-06-08 kl: 14:03:43 i Dagbok
Dagen har gått åt till att njuta av picknickkalas för M's bror Daniel som fyllt 40. Härligt koncept när vi fick varsin korg och en filt att sitta på, korgen var ju fylld med massa härliga godsaker också så inte nog med det att det är supervarmt så är vi mätta som jag vet inte vad! 
Nu efter ska jag slänga i mig själv i närmaste sjö, annars är nog risken att jag smälter bort! 

Maxi Cosi Citi eller?

Publicerat: 2014-06-06 kl: 16:59:19 i Graviditet
Nyaste tillskottet av problem hemma hos oss var under dagen vilken färg och vilket babyskydd ska vi ha? 
Maxi Cosi har fastnat hos mig (har inte ens varit och klämt på dem IRL)... Borde verkligen göra det, kanske får bli ett besök på babyproffsen snart?
Men efter mycket om och men har jag i alla fall kunnat hitta skillnaden mellan deras olika sorter (de tre jag varit intresserad av), Cabriofix är den de flesta har, Pebble är lyxvarianten och Citi är den enda av dem som inte kan användas med bas. Det med att Citi inte kunde användas med bas oroade mig först men sen fick jag se hur enkelt (säger jag nu ja...) det var att spänna fast med bilbältet så bas är egentligen ett onödigt tillägg för oss, vi kommer ändå byta bil väldigt ofta, vet inte ens om det är samma bil vi kommer åka i när vi är i Kina (?!). Citi sägs även vara det lättaste av dem vilket är något jag uppskattar väldigt mycket! Vill inte ha problem med att släpa runt på ett babyskydd. 
 
Enkelt sammanfattat gör vi fördelar och nackdelar med varje sort istället.
Citi:
+ Godkänt för användade på flyg, lätt, solskydd (Suflett), prisvärt, kompatibelt med vår vagn om man köper adapter.
- Säkert men inte lika "säkert" som de andra, går bara att sätta fast med bälte.
Cabriofix:
+ Funkar med bas och bälte, solskydd, kompatibelt med vagnen med adapter.
- Tyngre, inte flyggodkänt, dyrare.
Pebble:
+ Superlyxigt, godkänt för användade på flygplan, går att sätta fast med bas och bilbälte (två olika sorters baser), funkar på vagnen med adapter.
- Dyrast, tungt. 
 
Till slut efter allt velande fram och tillbaka baserat endast på faktasökande på internet och lite koll på olika recensioner och dylikt vill jag allra helst ha ett Maxi Cosi Citi, men då kom den svåra frågan... Vilken färg? 

Röd och blå går fetbort redan ifrån början, den grå ser väldigt dassig ut på bild (men behöver inte vara i verkligheten så den är inte helt bortvald). M föredrog det svarta i förstahand men jag har nog helt fastnat för det bruna... Inget bestämt än och inget vi behöver köpa förens i augusti någon gång heller så valet kommer säkert att ändras några gånger fram och tillbaka! Men innan ett slutgiltigt val görs ska vi i alla fall kolla på dem i affär för att se hur de faktiskt känns och hur de ser ut. 
 

God morgon fredag!

Publicerat: 2014-06-06 kl: 07:28:48 i Dagbok
Jag är uppe med tuppen (haft datorn i knäet sen halv sju), medans två andra sussar sött i sängen bredvid mig. Hade gärna sovit en stund till med men kroppen är ju som den är, förberedelse på tidiga mornar längre fram? Hoppas inte det, eller ja, i så fall tidiga mornar och tidiga kvällar.. 
Försöker tagga upp mig för ett möte med M´s chef idag, känns inte som om det kommer vara några toppennyheter direkt så vill egentligen inte ens dit men måste man så måste man. Kanske borde ta och sparka upp fästmanen ur sängen snart, tror han behövde vara borta strax efter åtta. Sen borde vi väl försöka plocka iordning i hans lägenhet när vi ändå är där idag. Bara jag som kommer vara så organiserad dock men det gör mig inget, älskar att planera och genomföra saker! 
 

Helvete vilken natt!

Publicerat: 2014-06-05 kl: 14:57:42 i Dagbok
Märker verkligen hur jag flyttar fram pluggandet gång på gång på gång, nu har jag satt igång med projektet att göra plats för M´s kläder i min byrå istället. Borde egentligen bara vila med tanke på vilka jobbiga sammandragningar jag hade igår och inatt men rastlös som jag är måste jag få göra något i alla fall. Lugnt och försiktigt är ledorden! 
Belönar mig själv med iskall cola och hembakade vaniljdrömmar och ett försök till att försöka få lite mer ordning på allting innan kvällen sen spenderas med tvättande. Springa i trappor är ju jättebra för foglossning har jag hört ;) 
Som tur är syns det i alla fall inte på mig hur sliten jag är... Till och med flyttat över datorn till sängen!

Vecka 23 i händelser

Publicerat: 2014-06-03 kl: 15:43:58 i Dagbok
Måndag:
Städa/diska/planera veckans mat osv.
 
Tisdag:
Spela in filmer till youtube (var tanken men blev inte av...)
 
Onsdag:
Besök av tjejen vi ska byta lägenhet med, skriva på lite papper och städa (innan).
 
Torsdag:
Planera upp flytten? Invänta beslut från Skövdebostäder och göra nytt försök på att spela in filmer.
Plugga.
 
Fredag:
Frukost med "lagomsällskapet", sen inget bestämt. Antingen åker vi till V-staden eller så tar vi det lugnt.
 
Lördag:
Beror på väder, spendera dagen vid en strand eller planera framtid och försöka få ihop allting med Kina?
 
Söndag:
40 års kalas för M´s bror.

Så kan det gå!

Publicerat: 2014-06-03 kl: 13:37:21 i Dagbok
Tanken med idag var att jag skulle plocka iordning, städa och diska. Samt även hinna med att spela in ett avsnitt till youtube! Var ett förbaskat bra tag sen jag gjorde det, till och med så pass att jag är sugen på att sätta igång. Men så kom kroppen ivägen igen, den strejkar, säger nej och jag orkar inte kämpa emot. Kan ju inte spela in i en stökig lägenhet (ser inte speciellt bra ut på kamera)... Ska försöka sparka igång mig tills imorgon i alla fall för då kommer tjejen som vi ska byta lägenhet med över igen och så ska vi fylla i lite papper, hon vill nog ha lite mått på lägenheten (byter från 63 till 26 kvm för hennes del). Så jag förstår att hon gärna ville planera lite mer. Jag ska ta och drömma mig iväg lite med planering och kanske försöka starta Sims igen (var också ett bra tag sen nu). 
Påfyllning av underkläder (hemska storlekar som bara ändras, höfter ni får gärna sluta bli breda nu)... Totalt sex nya par blev det ifrån H&M.
 

Vecka 22

Publicerat: 2014-06-02 kl: 11:09:58 i Graviditet
 Barnet

Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter.

Mamma
Hormonerna som förändras i din kropp kan göra att tandköttet svullnar upp och att du lättare får hål i tänderna. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten och är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär med bäckenuppluckring, foglossning. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få, prata med din barnmorska om det.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Pappa/partner
Ta vara på tiden under graviditeten. Fyll på kärlekskontot och fördjupa er relation. Passa på att göra saker som kan bli svårare att göra när barnet kommer. Gå på bio eller restaurang. Bjud in era bästa vänner till en fest. Åk på en kortsemester. Ta hand om varandra.