Vecka 17

Publicerat: 2014-04-27 kl: 19:22:00 i Graviditet
Egna tankar:
Pyret sparkar och har sig, känns dock mest när man sitter still eller håller sig stilla. Börjat bli fruktansvärt lättirriterad, oftast när jag är hungrig (som tur är). Äter 4 mål om dagen (om inte 5 med två mellanmål).
 

Bebis

11 till 12 cm lång och väger 100 g. Bebisen är lika stor som en kupad hand. Bebisen samlar på sig fett, viktigt för att kunna hålla värmen efter födseln och lagrar näring.

 

Du

Viktökning 2,5 till 4,5 kg, mer eller mindre. Livmodern har en ovalform. Du kanske är hungrigare än vanligt, ät när du är hungrig men tänk på vad du stoppar i dig.


Vecka 16

Publicerat: 2014-04-21 kl: 20:36:00 i Graviditet
Egna tankar:
Vild bebis i alla fall, känner mer och mer rörelser men fortfarande oftast när jag är still själv. Tröttheten jag kände i början är helt väck och illamåendet kommer bara tillbaka när jag blir rejält hungrig! 
 

Bebis

Bebisen är 10,5 till 11,5 cm lång och väger omkring 80 g. Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage. Bebisen sparkar och rör sig ständigt vaken tid. Många kvinnor känner den sparka första gången mellan vecka 16 och 20.

Mamma

Nu börjar det säkert komma upp frågor kring graviditeten. Svar på vanliga frågor är:

Solarium? Det finns ingenting som säger att det är farligt att sola för bebisen, men man vet att kvinnor kan få pigmentförändringar.
Bastubad? Du får basta, men du har en förhöjd kroppstemperatur så basta i en lägre temperatur än vanligt.
Träna? Det går bra att träna, men lagom så att du kan prata utan att flåsa. Du får inte hoppa eftersom det belastar bäckenet.
Hunger? Ät mycket grönsaker och frukt under graviditeten så fylls din energi på och du orkar mer!
Sex? Normalt sex skadar inte barnet, det ligger skyddat i livmodern.
Bristningar? De försvinner troligen aldrig men de kommer att blekna i och med att huden drar ihop sig.

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com


Bostad och allt därtill

Publicerat: 2014-04-13 kl: 17:06:17 i Dagbok
Att det ska vara så klurigt med lägenhet och att lyckas hitta bostad osv... Tålamodet är inte på topp idag och tyvärr är väntan på att folk ska svara på sms angående eventuella byten mycket seg! Så nu ligger det ute en bytesannons även på min lägenhet så får vi se hur det går. Håller tummarna för att vi ska lyckas få tag i något i alla fall, något som är lite större än mina 26,5 kvm vore ju toppen.
 
Härliga vårdagar med solsken förgyller livet!
I övrigt idag har vi varit iväg och firat nybliven tvååring och nu väntar all härlig städning hemma. Ska ta mig igenom att tvätta alla sminkborstar och göra rent hårborsten. Det behövs verkligen.

Vecka 15

Publicerat: 2014-04-13 kl: 12:30:00 i Graviditet

Bebis

Stor som ett äpple. Vikten har fördubblats sedan förra veckan, nu väger bebisen 50 g och är 9 till 10 cm mellan stjärt och huvud. Bebisen samlar på sig kalcium och skelettet blir hårdare och hårdare. Bebisen kan suga på tummen och är i princip färdigformad. Blodsystem, hjärta, ögon, öron, armar och ben finns nu klara i miniformat inför framtiden.

Du

Det börjar synas på en del att de är gravida. Eftersom bebisen tar kalcium från dig behöver du få dig lite extra, finns bla i mjölkprodukter. Är du osäker på hur du får i dig allt du behöver under graviditeten så är du välkommen att skicka en fråga till våra duktiga kostrådgivare, se länk nedan. En del kvinnor känner svartsjuka, drömmer mardrömmar och är otrygga. Tala med din partner om hur du känner dig så att han/hon på bästa sätt kan finnas som ett stöd.

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com


Visning pågår

Publicerat: 2014-04-09 kl: 19:38:30 i Boktips
 
Älskade Sofie Sarenbrant har ju kommit ut med en ny bok och jag var bara tvungen att springa iväg och köpa den (jag är hemsk när det gäller böcker...). Kvällens nöje förutom tvätten blir att plöja igenom boken jag har igång just nu och sen börja på den nya. Plockade även på mig Ebbas Gravidbok och ett nytt kollegieblock och lite roliga pennor, pluggandet blir så mycket roligare med färg när man pluggar! 

Igår började nya,...

Publicerat: 2014-04-08 kl: 17:51:03 i Dagbok
Så ja, igår var en tröttisdag! Teorivecka och såklart helt slut i hjärnan... Lite mer produktiv idag, bokat in tvättid, deklarerat och ska försöka ta tag i städningen ikväll också. Sen blir det plugg och ännu mera plugg de andra kvällarna innan det är dags för prov igen. Kika in på torsdag med, då går vi in i ny vecka och det dyker upp en magbild! Är ni nyfikna på hur magen ser ut redan nu så ta er en titt inne på Instagram, ni hittar länken till min profil via ikonerna till höger!

Elodie Details

Publicerat: 2014-04-03 kl: 13:40:33 i Graviditet
Det märks ju att man har en fästman som är militär... Pyret har dessutom redan fått tusen kläder från farbror Peter och jag gick bananas i Ullared, bortskämt 14 veckors pyre! 
Tänkte för en gångs skull också se om det är några frågor ni har så ställ dem så samlar jag ihop dem i ett inlägg lite längre fram! 
 

Två blir tre

Publicerat: 2014-04-03 kl: 13:34:44 i Graviditet