Extra tillskotten

Publicerat: 2014-09-25 kl: 17:08:00 i Mat & Amning
Ja, eftersom Hjalmar är prematur får han lite extra tillskott i form av vitaminer och mineraler. Som det ser ut nu så har han ett mål på morgonen med multivitamin, folsyra och fosfat, sen målet efter det är det järn och kalcium. Kvällen är det ett mål med fosfat och målet efter det kalcium igen. Som jag gjort tidigare har vi ammat och sen sondat i lite det sista med tillskotten. Men nu när jag har råkat dra sonden och vi provar ett tag utan så har jag inte hittat något bra sätt att få i honom det på. Via flaska funkar men han vill ogärna suga på den när han har ammat och får han den innan han ammar blir det jobbigt i magen... Eftersom han stod still i vikt tills idag med så ska vi köra på 20ml i flaskan istället för dom 10 jag har kört förut. Är det någon där ute som har några bra tips och tricks? Just kalcium och multivitaminem måste han suga i sig eftersom det inte går att spruta in i munnen. Det andra tänkte jag nästan prova att spruta in direkt och se om det går bättre så om man blandar det i en sondspruta med lite bröstmjölk. 
 

25 september 2014

Publicerat: 2014-09-25 kl: 14:38:00 i Neonatal
Måste verkligen bli bättre på att ta kort (har inga nya bilder att bjuda på)... 
Idag var det inbokat ett hembesök egentligen för att ta prover (blodstatus), men sköterskan som skulle gjort de fick vabba så vi åkte in till sjukhuset istället. Med andra ord jag har baxat ut en bebis i babyskyddet samtidigt som tre blöjpåsar och en soppåse skulle slängas på vägen. Om man ändå går förbi soptunnan tar man ju med sig allting! 
Hjalle är alldeles för snäll när de sticker honom och bryr sig knappt om det, vilket i sig är väldigt skönt eftersom jag i övrigt är väldigt spruträdd när det gäller mig själv. Men när han blir stucken går det jättebra. Konstigt det där... 

Natten till igår (24), råkade jag dra ur sonden på honom med så han har fått vara utan sond igår eftersom han verkade äta så bra i alla fall. Nu hade han stått still i vikt tills idag men vi ger lite mer i flaskan (tillsammans med tillskotten) så får vi se hur det går med vikten imorgon och vad vi bestämmer då. Han är annars pigg nog att äta och vaknar och säger till så egentligen behöver han inte sonden enligt personalen på neonatal men vikten måste ju också upp. Så han har ännu inte kommit över 3kgs strecket utan ligger och lurar lite nere på 2945g, men imorgon kanske han har fått ett stort hopp istället och chockar oss, man vet aldrig! 

23 september 2014

Publicerat: 2014-09-23 kl: 22:12:00 i Neonatal
Hade en heldag hemma hos mamma och pappa, eller ja, för mig och oss blev det en heldag. Vi gick inte upp förens tio och strax före tolv var vi utanför dörren och promenerade raskt bort mot stan. Lunchade och har sen bara myst och myst framför tv, ammat och försökt hålla lite småkoll på tiden. På något konstigt sätt rann den iväg så det blev även kvällsmat där och sen vid tio över åtta drog jag mig hemåt igen. 
Imorse när jag vägde Hjalmar hade han gått ner till 2940, avvaktar tills imorgon med vad som hänt. Idag har jag nämligen bara sondat extra fyra gånger av alla måltider och då inte mycket alls. Har han gått upp i alla fall så kanske det faktiskt ändå finns lite hopp om att sonden försvinner snart. Han kan ju amma och han vet hur man gör. Frågan är bara när han kommer orka göra det varje måltid och om han får i sig tillräckligt om vi "bara" ammar 7 gånger per dygn eller om vi kommer behöva öka. Han kommer ju få bestämma eftersom jag i så fall kommer amma fritt. Han är ju bäst på att visa när han är hungrig och vill ha mer mat. 
Den här killen är ju dessutom åtta veckor idag! Snart hela två månader (enligt datum...). Vad räknar man på egentligen? Datum eller veckor? 

22 september 2014

Publicerat: 2014-09-22 kl: 13:11:00 i Neonatal
2970g, första hembesöket avklarat, nästa blir på onsdag och sen på torsdag kommer Ninni och ska ta lite prover. Men först och främst nu i eftermiddag kommer dom tillbaka med vågen, så att man kan ha lite mer koll på hans vikt under tiden vi amningstränar och fortfarande har kvar sonden. Vilket det just idag känns som att vi kommer ha länge! Igår gick det jättebra med att amma men idag är det nästan helt kört... 
Annars då? Jo jag sitter och pumpar, försöker hinna med det, duscha och äta lunch innan det blir dags för nästa matning. Återkommer med mer inlägg när all tvätt är ihopvikt och jag fått upp datorn, har inte haft igång den på över fyra veckor!

21 september 2014

Publicerat: 2014-09-21 kl: 21:13:45 i Neonatal
Igår fick vi äntligen komma hem! Första dygnet hemma har varit helt okej faktiskt, Johanna har varit här så det går tvättats jag vet inte hur många maskiner med tvätt som hänger på tork lite överallt i hela lägenheten. Vore ju skönt om det blev torrt snart med så man kunde vika in allting och lägga ner i byrå och garderober... 
Jag har däremot ingenstans att lägga lillemans kläder! Sjukt dåligt av mig. Måste verkligen införskaffa en byrå till sovrummet överhuvudtaget. Känns inte sådär jättekul att våra underkläder och kläder ligger i byrån som tvn står på. 
 
 

19 september 2014

Publicerat: 2014-09-19 kl: 23:23:48 i Neonatal
2915g väger lilleman idag! Vi närmar oss verkligen tre kilos gränsen med stormsteg!
I övrigt vill jag verkligen varna alla Volvoägare att bältena är förbannat korta. Jag kunde inte spänna fast babyskyddet så det satt korrekt så det blev till att införskaffa en bas (maxi cosi easybase 2) som spänns fast med bilbältet eftersom bilen dessutom är så gammal att det inte finns easyfix fästen. Ännu roligare var att jag trodde vi var tvungna att ha Hjalmar i baksätet eftersom det finns airbag i fram och då trodde jag att det gällde både på förarsidan och passageraren. Men tydligen var det tillval på den årsmodellen så vi kan ha babyskyddet bredvid chauffören! Smidigt nu när jag är själv med honom så att man enkelt kan stoppa i napp eller bara helt enkelt ha bättre uppsikt över honom. Nu använder han inte napp så ofta så vi får väl se hur det blir med den längre fram sen... 

Angående inlägget igår...

Publicerat: 2014-09-17 kl: 22:56:00 i Mat & Amning
Känner att jag måste följa upp inlägget med flaskmatning och alla mina tankar.
Imorse provade vi att flaskmata och det är inte på långa vägar lika mysigt som att amma när det faktiskt fungerar. Vilket det gjorde vid en av alla matningar idag. Helt underbart när man liksom ser hur det klickar och hur han orkar suga och faktiskt ändå få i sig stora mängder själv! Nu ska jag bara försöka peppa mig själv att fortsätta kämpa... Måste ha något att motivera mig med som jag ska få när det väl fungerar helt och fullt ut!

17 september 2014

Publicerat: 2014-09-17 kl: 15:26:08 i Neonatal
2810g, övervaket är borta och snart får vi komma hem! Eller hem för första gången på utsidan av magen för Hjalmar är det ju. Nu gäller det bara för mig att få ordning på allting också... Det känns som det är tusen saker att fixa hem innan det är helt klart och det är väl bra om det i alla fall finns blöjor hemma...
 

Amma eller flaskmata?

Publicerat: 2014-09-16 kl: 23:03:00 i Mat & Amning
Alltså det här ämnet amning... Jag har ingen erfarenhet av hur det är när det bara fungerar klockrent ifrån början och när man får barn som räknas om fullgångna. Hjalmar föddes ju i vecka 30 ( 29+1 ), alltså jag kämpar så med att han ska komma igång och faktiskt äta via mig. Men jag är så trött, så trött på att öva amning, sondmata och sen pumpa varje gång han ska äta! Det tar sån fruktansvärd tid att göra allting gång på gång och det kommer vara så skönt när det väl fungerar med att bara amma! Men under tiden såklart man tvekar på om det kommer fungera, kommer jag ha tillräckligt mycket mat så att han blir mätt? Sondar man eller flaskmatar vet man ju precis hur mycket han äter och kontrollfreaket i mig vill övergå till flaskmatning. Men med ersättning kommer han med stor sannolikhet att bli ännu knorrigare i magen och ska jag fortsätta pumpa är det fortfarande mer jobb än att bara kunna slänga fram bröstet där det dessutom alltid är lagom temperatur och förmodligen rätt mängd! 
I slutändan, jag vill kunna amma men jag är så frustrerad när det inte fungerar helt och fullt. Jag vill bli av med sonden och enklaste vägen i mitt huvud är att övergå till flaska då. Men är det värt det? Ni andra mammor där ute, bland mina läsare som aldrig kommenterar... Hur har ni gjort och hur hade ni resonerat? Varför gjorde ni som ni gjorde?

16 september 2014

Publicerat: 2014-09-16 kl: 20:44:21 i Neonatal
2775g, liten matökning med varannat mål 70ml och varannat 75ml. Fått information om neo vård i hemmet så det börjar verkligen närma sig att vi får komma hem! Fortsätt sjukvård men vi får i alla fall vara hemma då och det ska bli så fruktansvärt skönt. 
Återkommer med ett inlägg om tankar gällande amning och pumpande och allt runt omkring senare när mobilen fått ladda lite. Kanske blir inatt när det är matdags, då brukar man ha tid att skriva lite!

15 september 2014

Publicerat: 2014-09-15 kl: 22:48:33 i Neonatal
2765gram och utan grimma i nu 13 timmar. Nu hoppas vi bara att det håller sig stabilt under natten med och att vi blir av med den helt! Inte långt ifrån och alla läkare och personal är jättenöjda med Hjalmar, som numera också är 46.5cm lång!

14 september 2014

Publicerat: 2014-09-14 kl: 21:40:25 i Neonatal
Valdag och valvaka även här uppe på neonatal. Hjalmar väger numera 2725g, vi kommer ju med ganska stor säkerhet komma över 3kgs gränsen innan Mattias kommer hem. Vilket bara är två veckor kvar till! Gud vad skönt det ska bli att lämna över lite ansvar och inte känna sig så ensam i allt! 
 

13 september 2014

Publicerat: 2014-09-13 kl: 19:51:16 i Neonatal
Dagarna bara springer iväg trots att det är samma sak dag ut och dag in! 2680gram väger lilleman nu och förkylningen är på väg att ge sig, förhoppningsvis slipper jag den också annars blir det jobbigt... Vore typiskt att jag blir sjuk när han blir frisk annars!
 
Idag var vi ute på första barnvagnspromenaden. Gick inte sådär jättelångt för usch vilken dålig kondis man har och vad jobbigt det var att köra vagnen i viss terräng! Kände mig så elak när det skumpade massor... 
 

10 september 2014

Publicerat: 2014-09-10 kl: 18:37:35 i Neonatal
2585g (med blöja på), så egentligen 2570g. 
Förkyld liten kille så vi har avbrutit bortträningen av grimma och fokuserar på att han ska orka äta! Vilket inte han har orkat idag i alla fall utan bara fått mat via sonden än så länge... Tråkigt för mig eftersom det verkligen känns som ett stort steg bakåt samtidigt som jag vet att det är det bästa för honom. Om han inte orkar gör det ju ändå varken till eller från. 
Igår hade vi en egen liten föräldragrupp med fyra av oss familjer som är här. Varav en av dom fick åka hem idag och en annan åker hem imorgon... 
I alla fall, vi hämtade pizza och satt och pratade under tiden barnen sov! Hur mysigt som helst, dessutom har jag alla på Facebook så mer träffar lär det bli i framtiden med dom! 

8 september 2014

Publicerat: 2014-09-08 kl: 19:19:34 i Neonatal
Åh har jag inte sjukt omtänksamma grannar här uppe på neonatal när han frågar om han ska köpa med sig något för att han skulle ner och köpa godis? Kul när alla är så genomtrevliga och nu har man ju äntligen börjat läsa sig namnen på folk också!
 
2425gram är vi uppe i idag, lite snuvig dock så grimman åkte på igen imorses efter 25 timmar utan både flöde och syrgas. Det går framåt! Dessutom har det börjat pratas om att det närmar sig hemgång och då menar man hemgång med neo vård i hemmet. Alltså får man hembesök så många gånger per vecka som man kommer överens om att man vill ha. Sonden kommer med största sannolikhet att vara kvar för nu börjar jag verkligen tröttna på att vara på sjukhus. Då har jag ändå varit iväg härifrån både igår och idag några svängar!
 

6 september 2014

Publicerat: 2014-09-06 kl: 23:28:06 i Neonatal
Alltså jag skäms! Stod ute i köket för någon minut sen och pratade med två andra mammor och frågade om namn två gånger, två gånger och jag har ändå redan glömt bort dom! Fy vilket dåligt minne jag har.
 
Besök av mina faddrar och min far idag. Resten av familjen är hemma och är sjuk så dom fick inte följa med!
2400gram stannade dagens vikt på och även nya bestämmelser. Vi väger dagligen nu igen istället för att amningsväga. Från igår hade han gått upp 75gram så jag gör tydligen ändå avdrag i nederkant. Vilket i sig kanske bara är bra för du får han ju förhoppningsvis i sig mer än vad jag tror = bra framsteg!

Att det ska vara så svårt!

Publicerat: 2014-09-06 kl: 14:18:00 i Barnen & Prylar
Varför ska det vara så svårt att bestämma sig för babyskydd? Behöver det ju inte än tur nog men börjar verkligen bli dags att se till att det finns hemma. Någon eller några veckor till och det blir aktuellt med neo vård i hemmet! Valet står iallafall nu mellan dessa två efter att jag var iväg förra veckan och klämde lite på olika modeller i butik. Så maxi cosi pebble modern black eller confetti?
 
 

5 september 2014

Publicerat: 2014-09-05 kl: 22:01:36 i Neonatal
Jaha dagen var fylld av undersökningar. Först kom ögonläkaren och kollade hans ögon, ytterligare en koll om två veckor, ren rutin för att se så det växer som det ska! Sen vart det ner till hörcentralen där vi möttes av världens mest tafatta audionom... Fy vad irriterande hon var. Lyckades inte med undersökningen heller så vi får ny kallelse om någon månad eller två. 
I övrigt var det dags för vägnin idag, 2325g är dagens vikt och nu har vi matökat igen. Uppe på 60 ml per måltid varav vi uppskattar lite utefter hur mycket vi tror att han får i sig från mig. Lite mer vikter ska tas så man blir säkrare på att uppskatta och ha lite mer koll på hans vikt när vi försöker minska ner sondandet och öka på amningen. 
Och som det ser ut nu kör vi utan grimma igen, hoppas han klarar sig längre den här gången. Med tanke på undersökningarna idag borde han vara mer trött än han varit så jag tror verkligen att det är på gång bort med flödet! Efter det ska han vara stabil i x antal timmar eller dygn och sen försvinner även övervaket ( på bilden ). Stackars liten är dessutom förkyld, ska se om vi inte kan försöka tömma hans näsa med hjälp av något. Annars får jag åka iväg och köpa en snorsug...

4 september 2014

Publicerat: 2014-09-04 kl: 22:27:37 i Neonatal
Finn ett fel!
 
Mer än halva dagen spenderades som på bilden ovan (för Hjalmar). En slang mindre i nästan 9 timmar vilket är en jättebra start, dessutom gjorde vi amningsvikt och han fick i sig hela 25 ml från mig vilket då var halva måltiden för honom! Utöver det väger han numera 2320gram och härligt nog tycker jag att jag faktiskt kan veta vad han vill när han skriker eller börjar knorra. Det var jag inte säker på i förra veckan!
Ultraljud av hjärnan gjordes idag för att följa upp blödningen han har haft. Inväntar bara att en läkare ska kunna förklara för mig vad alla fina ord betyder.

3 september 2014

Publicerat: 2014-09-03 kl: 22:11:03 i Neonatal
Ingen dagens vikt eftersom vi numera väger varannan dag! Bara en bra sak eftersom han stadigt går upp i vikt. Nu hoppas vi på att han kommer igång mer med amningen så vi slipper sonden snart! Dessutom vore det skönt att bli av med högflödesluften men allting måste ju vara på hans villkor, vi kan inte tvinga honom att vara mogen nog att klara sig utan den så nu är det verkligen tålamod som gäller! 
 
Besöken har avlöst varandra idag, sen förmiddag kom syster yster hit och hälsade på, vi drog en lunch på alpina och sen tillbaka hit för att mata lilleman också. Sen dök mormor och morfar upp (min mormor och morfar). Senare på kvällen när jag kom ifrån duschen satt även min pappa inne på rummet, tog mig nog ändå en halv minut att koppla att det var någon som satt i fåtöljen! 
Till mitt stora förtret sitter jag nu framför paradise hotel. Inväntar att klockan ska bli elva så vi kan börja kvällens sista matning innan jag bäddar ner mig själv för i alla fall fyra timmars sömn om inte personalen tar matningen inatt för då kan jag få hela åtta timmar om man har tur!

2 september 2014

Publicerat: 2014-09-02 kl: 19:46:52 i Neonatal
2295g ( igår var 2280 inte 2290 som jag skrev), nu är vi nere på 7 måltider per dygn, var tredje timme på dagen och var fjärde på natten! 
Vi fortsätter prova med att sänka flödet också lite långsamt när han orkar, förhoppningsvis stannar det kvar nere på 2.5 istället för 3 snart. 
Idag har lilleman också badat förvandpa gången i sitt liv. Njöt lika mycket som första! 
Sovstilen har han ju fått efter både mig och sin far iallafall... Kul att han brås på mig i något, annars säger alla att han är så lik Mattias hela tiden!

1 september 2014

Publicerat: 2014-09-01 kl: 20:12:24 i Neonatal
2290gram, väldigt trött kille idag som ändå har fått på sig sin första egna body! Frågan är om vi ska följa upp det med byxor också eller om vi ska behålla enkelheten med bara body... Den ursöta lilla bodyn (storlek 44) finns på H&M i ett set med 5 delar!