Vecka 21

Publicerat: 2015-04-30 kl: 09:06:25 i Gravid med nummer två
Vecka 21 är här, jag fascineras över hur mycket magen verkar ha växt under en vecka! Det sa poff ungefär.. Massa rörelser känns numera nästan hela tiden, illamåendet kommer och går. Har nog till och med sluppit någon dag nu det senaste, vilket är väldigt skönt. Lergigan Comp gör mig väldigt trött och slö annars.
 
Jag börjar fundera en del på förlossningen, med tanke på att vi blev flyttade framåt i graviditeten den här gången känns det som att risken att den här blir rätt stor är överhängande. Skräckblandad förtjusning alltså, för i övrigt är jag väldigt taggad på just förlossningen. Att Mattias får vara med är ju bara toppen - om han nu lyckas sköta sig lika bra som Johanna gjorde! Ska ta tag i att få förlossningsberättelsen nerskriven och klar också, har haft den påbörjad i över nio månder nu ju...

9 Månader

Publicerat: 2015-04-29 kl: 22:57:06 i Barnen & Utveckling
 
Hade nästan glömt, men skitungen blir ju nio månader idag! Rättare sagt 18:39 blev han det. Tiden bara springer iväg! 

Cubus stjärnor

Publicerat: 2015-04-29 kl: 19:42:11 i Barnen & Kläder
Men alltså jag dör! Cubus är det som har den här superfina pyjamasen och jag måste erkänna att jag verkligen är superdålig på att kolla deras barnkläder. Handlar ofta jeans till mig själv där dock, älskar att de är så mjuka och finns i alla möjliga färger, former osv.
 
Cubus har erbjudande nu på alla basic plagg, 2 för 149kr. Pyjamasen ovan kostar 99kr och finns i storlekarna 50/56 62/68 74/80 86/92. HÄR hittar ni den. 
 

M kände också!

Publicerat: 2015-04-29 kl: 10:11:21 i Gravid med nummer två
 
Igår kände M sparkar ifrån Knodd för första gången! Kommer inte alls ihåg när det hände med Hjalle (har jag varit duktig och skrivit ner det någonstans?). Moderkakan ligger i bakvägg den här gången, alltså känner jag som en bonus sparkar och rörelser mycket tydligare än sist samtidigt som det är lättare att känna utifrån också!
 
 

Vecka 20

Publicerat: 2015-04-28 kl: 23:05:51 i Gravid med nummer två
Vecka 20 är här, fast egentligen har den varit här ett tag i och med att vi blev flyttade. Så numera byter vi vecka på onsdagar (kommer ny uppdatering torsdag med magbild och ny vecka).
 
Illamåendet släpper lite lätt, dyker upp lite emellanåt men börjar bli riktigt hanterbart! Så himla skönt, började nästan misströsta att jag skulle få stå ut med det i tjugo veckor till. Halva graviditeten har ju gått nu och vårat delmål vecka 30 känns inte så långt bort. Men vi får se hur det går med sommarvärmen och allting sen, den brukar vara lite lätt mördande...

Banan & Honungsbröd

Publicerat: 2015-04-28 kl: 17:42:03 i Bak
1 kg vetemjöl
6 1/4 dl ljummet vatten/ 6 bananer
50g färsk jäst/ 1 påse torrjäst
2 msk socker
2 strukna tsk havssalt
8 msk god flytande honung
 
1. Skala och mosa bananerna i mixer eller matberedare, häll det i ett litermått och och häll på vatten så du har 6 1/4 dl. Lös upp jästen med sockret och saltet i hälften av bananvätskan och hälften av honungen i en stor bunke, tillsätt mjölet bit för bit och blanda.
 
2. Fortsätt arbeta in mjölet (för hand eller med hjälp av maskin), tills degen har en bastant, grötliknande konsistens - då tillsätter du resten av bananvätskan. Fortsätt med mjöl tills degen blir lika bastant igen och bli sen lite mer aggressiv och arbeta in mjöl så degen inte är så klibbig. Klappa och tryck samman degen med mjölet som är kvar.
 
3. Dags att vika, daska, kavla och rulla degen runt och runt om och om igen (ca 4-5 minuter), för att få degen blank och elastisk.
 
4. Strö lite mjöl ovanpå degen, lägg den i skålen igen om du har tagit ut den och täck över med en ren handduk, ställ på ett dragfritt ställe. Låt jäsa 30 minuter eller tills den har blivit dubbel så stor. 
 
5. Nu när degen har fördubblat sin storlek så ska du slå ihop den igen, banka och ta ut ilska på den i ungefär 30 sekunder. Ta sedan upp den och dela den i 10 lika stora bullar (eller fler eller färre beroende på hur många du vill ha). Lägg dem tätt intill varandra i en mjölad bakform och låt dem jäsa till dubbel storlek igen. Här någon gång sätter du också på ugnen beroende på hur lång tid det tar att jäsa, ugnen ska stå på 225 grader.
 
6. Innan du ställer in dem i ugnen så drizzlar du på honung (helst typ överallt), vilket ger den fina ytan på toppen och en toppengod smak! Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, för att vara helt säker på att de är gräddade hela vägen igenom kan du stoppa i en grillpinne och se om det följer med någon smet/fuktighet upp igen. Låt dem sedan svalna lite så ni kan hålla i dem utan att bränna er, men servera varma med massor av smör, ett glas mjölk (eller saft i mitt fall), till exempelvis frukosten. Går också jättebra att äta som mellanmål utan att värma upp.
 
P.S Ett annat tips är att värma upp i efterhand och servera med glass!

Pannkakor, grädde och sylt

Publicerat: 2015-04-28 kl: 11:36:07 i Barnen & Vardag
En superglad kille som har fått klena hejsan i köket! Vi stekte pannkakor igårkväll efter att Hjalle hade gått och lagt sig, vi brukar göra våran kvällsmat efter att han lagt sig. Det som blev över blir våran lunch idag och Hjalle har till sin stora glädje fått klena med både grädde och jordgubbssylt på (sylten är jordgubbspuré så lugn det är inget extra socker).
 
Kan ju inte säga att han fick i sig sådär jättemycket själv, jag stoppade i en hel del och sen fick vi vanlig lunchburk och liten slurk ersättning på det. Så egentligen började vi med efterrätten först och sen lunch och dricka till. Ibland måste man lyxa till det lite! 

Här är Knodd!

Publicerat: 2015-04-27 kl: 21:48:00 i Gravid med nummer två
Här är h*n! Våran nummer två, eller ja Mattias fjärde och mitt andra barn. Allting såg bra ut och vi blev flyttade framåt i graviditeten istället för bakåt som sist. Nytt bf är alltså 15/9, sen väljer dem ju alltid själv när det är dags att flytta ut och hem. Vore ju fruktansvärt charmigt och roligt om det blev 11/9 eftersom både Mattias och hans mamma Irene fyller år då, tre generationer på samma dag är det nog inte många som har!
 
Och ja, vi har tagit reda på kön, men vi har inte avslöjat det helt för all familj och vänner än så jag håller det lite hemligt ett tag till! Eller så kanske ni har tur och det dyker upp ett inlägg snart som avslöjar hemligheten.

Bildlös

Publicerat: 2015-04-26 kl: 22:10:22 i Dagbok
Igår tog vi en sväng ut till sommarstugan (mina föräldrars), efter att jag varit iväg större delen av förmiddagen och eftermiddagen som funktionär. Fick ett ryck och städade ur bilen, som inte ens är min bil utan Mattias. Allting åkte ur, bilbarnstolen likaså och det dammsögs, torkades, skrapades, smörjdes, tvättades och sköljdes av... Alla asfaltsprickar försvann inte helt (jag tröttnade i armen), men den såg ju helt okej begagnad ut och verkligen i bättre skick än innan! 
 
Jag håller utöver det på med renovering av sängen vi köpte, vi skulle egentligen ha köpt färg och målat den igår men färgaffärerna stängde 14 (vi var utanför dörren 14:25)... Lite lagom sur att behöva vänta ytterliggare minst en vecka men det blir ju av till slut också! Samtidigt har kroppen sagt ifrån, igår kunde jag knappt böja mig ner efter bilen hade rengjorts. Söndagen har alltså bestått bara av vila, vila, vila! Imorgon väntar Rul och förhoppningsvis lite mer bilder, jag har inte tagit en enda bild under hela helgen nämligen...

Ny säng

Publicerat: 2015-04-24 kl: 22:36:14 i Barnen & Prylar
Inne i bilen på en liten tur, ser ni den snygga rosa rattmuffen? Bilen är ju gammal som gatan, modellen är från 99 och har gått över 46 tusen mil (hur fasiken sitter den fortfarande ihop?!). Enkelt sagt gör det ju inte så mycket om man går emot lite i garaget och repar eftersom den är så pass gammal och vi ändå ska byta bil. Den här lär väl hamna på tippen, har svårt att tro att man kan få något för den. 

I vilket fall som helst, jag skrev ju häromdagen om att jag var så sugen på en ny spjälsäng! Vi hittade faktiskt en riktigt fin begagnad via blocket som vi åkte iväg och hämtade. Både sängen, madrass och bäddmadrass för 500 kr. Så nu har Hjalle en riktigt lyxig madrass med riktig resår i, tidigare har han haft en skumgummimadrass. Det jag däremot inte har bestämt mig för är om vi ska måla om den nya spjälsängen eller om den ska få stanna vit? 
Har noll koll på vilka färgaffärer som finns i närheten och vad det i så fall skulle kosta att faktiskt måla om samt vilken tid det skulle ta att få det gjort. Ska vi göra det enkelt för oss monterar vi ju bara upp den och ställer upp den andra på vinden så länge men vi får väl se. Hittar jag en färg som känns helt rätt får det vara värt det att måla om. Hittar vi inte en färg som känns helt rätt får den vara vit, det passar ju till massor det också! 

6 månaders kontroll (korrigerad ålder)

Publicerat: 2015-04-22 kl: 15:19:17 i Barnen & Utveckling
Vi var ju uppe på neomottagningen, det var dags för 6 månaderskontroll (korrigerade åldern). Idel beröm och lovord, en glad kille som växer så det knakar. Ligger strax nedanför första medelkurvan nedanför "normalen" både på vikt och längd om man går efter okorrigerad ålder och följer normalkurvan toppen för sin korrigerade ålder. 
 
7635g och 69,5 cm blev i alla fall siffrorna denna gången. Charmade upp både läkaren och sköterskan, visade sig jätteduktig och snäll på mage samt greppade fint efter allt de höll fram. Lite chockad eftersom han brukar hata magläge hemma (ska börja prova att ha honom på soffbordet så han får lite mer utsikt...). Inga påbackningar med något utan bara fortsätta att försöka träna sitta, ligga på mage och lite skärpning med vitaminerna dock. 

Paketet innehöll

Publicerat: 2015-04-22 kl: 09:22:17 i Barnen & Prylar
Paket jag pratade om igår, var en snygg ny suflett till vagnen från Kidzshoppen. Nya suflettbågar också till en buffalo (sufletten är också till en buffalo egentligen), bugaboo´s sortiment passar ju till beemoo också som tur är och det blev så himla bra och så snyggt med en khaki färg till allt det andra svarta! 
 
Dessutom blir ju Mattias supernöjd militär som han är ända in i blodet, nu går ju vagnen att matcha någorlunda till uniformen. 

Är man envis så

Publicerat: 2015-04-21 kl: 22:02:27 i Barnen & Vardag
Nackdelen med att vara envis och inte sova något på eftermiddagen är ju att man sedan somnar en stund lite tidigare när det blir kväll. Vi har varit ute och gått strax över 6 km under dagen, hämtat ut paket - ska visa er innehållet lite senare - och varit nere på regementet och kollat på hinderbanan. 
 
Min syster bjöd på glass på hemvägen och vi satt kvar utanför affären och njöt av det varma vädret. Det har ju varit riktig sommarvärme! Lite synd att vi får en massa soltimmar nu på våren för då blir det ju förmodligen mindre under sommaren men samtidigt är det ju så himla skönt att få njuta av värmen och solen.
 

Vecka 19

Publicerat: 2015-04-21 kl: 08:52:58 i Gravid med nummer två
Då var det dags för vecka 19 och jag kan inte låta bli att bli lika förundrad varje måndag att ännu en vecka har gått. Det går så snabbt! Med Hjalle i magen gick det tusen gånger långsammare, kanske beror det på att jag både var sjukskriven och att det då var första graviditeten? 
 
Nu väger Knodd 280g och är ungefär 22 cm lång. Livmodern går att känna strax under naveln (hur läskigt är inte det egentligen). Jag har haft lite små problem med en hel del sammandragningar redan. De ska ju inte göra ont säger man som regel men jag går efter att det ska kännas lite men de får absolut inte bli regelbundna eller bli starkare. Sammandragningar i sig är ju egentligen bara livmodern som övar inför förlossningen så på sätt och vis är de ju något positivt! 

I övrigt är illamåendet kvar, vilket är väldigt segt. Jag hade gärna sluppit det men det är ju bara stå ut, samma sak med foglossningen. Det hjälpte massor med nya stabila skor men det känns fortfarande när man är ute längre sträckor och då räknar jag längre sträckor 4 km och uppåt för min del. 
 

Spjälsängen och pyssel

Publicerat: 2015-04-20 kl: 14:57:00 i Inredning
Varför hade inte vi gjort såhär?! Jag har ju sett folk som har haft spjälsäng bredvid sin säng och haft just sådana som varit anpassade till det, så kallade bedside cribs. Men du kan ju lika gärna göra det med Ikeas billigaste spjälsäng Sniglar, måla om den i någon av de snygga färgerna jag lagt upp bredvid (beroende på vad du gillar eller bebis kanske?) och bara ta bort en av långsidorna! 
 
Vi har min och min systers gamla spjälsäng, den hade vi när vi var små och det saknas en skruv i den som håller ihop gaveln på ovandelen mellan kort- och långsida. Vilket jag smidigt har löst med att knyta en handduk mellan två spjälor/pinnar. Snyggt va?
 
Jag drömmer i alla fall om att köpa en ny spjälsäng. Men frågan är, till Hjalle eller till knodd? Hur länge hade ni era barn i spjälsäng? Hur länge är vanligt att de sover i spjälsäng? Om man dessutom har en sån där smidig säng som har olika höjdlägen brukar ju det lägsta passa bra att kunna använda som juniorsäng om man har ena långsidan borttagen ett tag eller är jag knäpp som tänker så? 
 

Tacka vet jag kaffe!

Publicerat: 2015-04-20 kl: 10:11:13 i Barnen & Vardag
 
Morgonmys när det är som bäst, att kunna ligga och dra sig en liten extra stund i sängen och sen dessutom få sällskap av de bästa killarna i mitt liv. Massa bus, kittlande, prat och skratt blev det innan vi gick upp och faktiskt tog oss frukost. Gröt för Hjalleman och flingor och havregurt för mig, M äter ju ingen frukost mer än att han dricker kaffe så han tog sig en andra kopp.

Vi bakar

Publicerat: 2015-04-19 kl: 17:19:55 i Barnen & Vardag
Idag har vi bakat bröd, närmare bestämt banan och honungsbröd från bästa Jamie Olivers bok Happy days. Lovar att jag ska slänga upp bild och recept på brödet sen, det är sååååå himla gott! 
Dessutom fick jag ju ha gladaste hjälpredan i köket medans pappa fick vila upp sig på soffan en liten stund. Han var snäll och lät mig sova tidigare idag, var vaken en sväng inatt med foglossningen som smärtar i svanskotan. Det var helt omöjligt att hitta en position som inte gjorde ont! 
 
Ni ser också min superfina handstil om ni tittar noga på burken vi har mjöl i. Själva burken kommer ifrån Rusta, etiketten Lagerhaus och vi har tre till, en för havregryn, en för socker och en för flingorna. Gör det lite snyggare i skåpet än en massa påsförpackningar. 

Romantisk sänghimmel

Publicerat: 2015-04-19 kl: 09:22:06 i Inredning
 
Men alltså titta! Tänk att få hänga upp den här över Hjalles säng, eller vår säng för den delen också! Åh vad mysigt det hade varit. Det borde ju inte heller vara så svårt att göra en egen eller hur? Lite pyssel och tid krävs ju såklart men det är ju inte omöjligt.
 
 
Bilderna är lånade ifrån Ellos och sänghimmeln finns HÄR (vit) och HÄR (rosa), samt om ni uppger koden 315405 så får ni 30% rabatt och fri frakt. Men den gäller endast idag! 

Babyloonz!

Publicerat: 2015-04-18 kl: 21:43:59 i Barnen & Vardag
Ni har väl inte missat superhärliga Babyloonz?! Det kanske inte verkar så men dom har verkligen blivit en stor hit här hemma. Hjalle sitter som klistrad och kan titta i nästan en hel timme (samtidigt som han pysslar med andra saker). Tack till underbara Vanja och Niklas, eller ja framför allt Niklas som har skapat dessa!
 
Det allra värsta är ju att till och med jag tycker att det faktiskt är väldigt roligt, även om vi kanske tittat på samma klipp tio gånger om. Låtarna fastnar och jag kan komma på mig själv att gå runt och tralla på dom även efter att vi har nattat Hjalle. Lite fel åldersgrupp på mig för att passa in i deras målgrupp. Hur som helst, gå genast in på youtube eller klicka HÄR så kommer ni direkt till Babyloonz kanal!
 
 

Vi bygger om

Publicerat: 2015-04-18 kl: 13:47:11 i Dagbok
Ursäkta röran, jag bygger om lite i bloggen. 

Drömmer om att bygga

Publicerat: 2015-04-17 kl: 22:13:00 i Dagbok
Drömmer mig bort, visst har väl alla i princip en dröm om att få bygga sitt eget hus? Det vore så himla roligt, att få skissa upp en planritning man själv är nöjd med och som man kan flytta runt på rum och ytterfasad. Just nu utöver jag min kreativa ådra och snor några av Eksjöhus planritningar in i Sims 4. Det finns ju inte riktigt hur mycket som helst i designväg än där men det är ju i alla fall bättre än att bara gå och längta utan att kunna ta sig någonvart! 

Första tanden

Publicerat: 2015-04-09 kl: 14:47:00 i Barnen & Utveckling
Vi har börjat borsta tanden! 
För ja det har kommit en tand, den till vänster i nederkäken har kikat igenom tandköttet efter veckor av gnäll, kinkande och konstant närhetskrav... Men förstår honom, det måste ju göra så himla ont! Vet ju hur ont jag har haft av mina visdomständer så man kan ju verkligen relatera. 
 

Vecka 17

Publicerat: 2015-04-09 kl: 08:25:43 i Gravid med nummer två
Vecka 17 är här, eller ja i måndags kom den väl egentligen! 
Illamåendet hänger i, börjar få känningar av foglossning och tröttheten är kvar tack vare lergigan comp.... Stödbältet ska börja användas vid promenader och ett par bra skor har inhandlats, så nu kan jag gå i skor både inne och ute om jag så vill och behöver sen. Hoppas bara att det inte blir värre med foglossningen för då kommer jag få mer problem med att lyfta Hjalle.