Vill så gärna ha!

Publicerat: 2014-05-27 kl: 12:32:32 i Dagbok
Dagen efter Dagen med stort D. Jag är så fruktansvärt spruträdd fortfarande, ändå gör jag det (fattar inte hur det går till)... Armarna värker och jag når inte upp över mina egna axlar. Planen var att jag skulle rensa ut vad jag kan och inte kan ha på mig i garderoben men jag orkar inte! Så soffan är min bästavän och internet med surfande på vad som finns att shoppa ikväll (lön..... = fylla på garderoben med preggovänliga kläder). Ett måste är än så länge ett par nya skor (med bra sula), och sen lite mer underkläder samt en maxiklänning. 
 
Ecco Ballerinaskor ECCO TOUCH 15 Skinn Svart
Den här ballerinan är ju så söt! Finns i fler färger och är i läder så det andas samt att sulan är rejäl och stabil, men är även lite småsugen på ett par riktigt bra sandaler. Fult som stryk egentligen men stabilt och skönt att gå i.
 
Ecco Sandaler ECCO OFFROAD Skinn Tvåfärgad Svart
Förvånansvärt har jag dessutom hittat något inne på Gina tricot, frågan är om den är lika skön på som den ser ut att vara på bild? 
 

Vecka 22 i händelser

Publicerat: 2014-05-26 kl: 13:33:07 i Dagbok
Veckan kommer att se ut enligt följande (vad som är planerat)...

Måndag:
Vaccinering och mottagande av present (överraskning som jag faktiskt är nervös inför).

Tisdag:
Mamma fyller år! Fira både det och morsdag om jag lyckas få tag i människan som verkar vara världens mest asociala människa på både facebook och sms just nu!
Boka om tider på MVC och hudmottagningen (telefon hela dagen).
Ut och shoppa (LÖN), behöver nya skor och några lätta luftiga klänningar för att överleva sommaren med världens klumpigaste kropp som får ont av allt just nu! 
 
Onsdag:
Förbi jobbet med sjukskrivningspapprena.
M´s bror kommer förbi för att låna min dator och göra färdigt sitt projekt.
 
Torsdag:
M har ledigt! Bada och leva på glass kanske?
 
Fredag:
Fredagsmys! Ladda upp inför dop på söndagen och förhoppningsvis hitta på något annat än att bara vara hemma hela dagen.

Vecka 21

Publicerat: 2014-05-26 kl: 10:51:19 i Graviditet
 
Barnet
Nu har alla organ bildats men det kommer att ta många veckor innan de mognat och börjar fungera. Fostret har blivit ungefär 26 centimeter långt och ökat i vikt till omkring 400 gram. Det kan höra och reagerar på både ljud och ljus. Livet i livmodern är inte ansträngande, fostret lever i ett viktlöst tillstånd och behöver inte göra av med mycket energi. Det är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför mammans mage.
Mamma
Nu upplever många att en behaglig tid börjar. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över, men vissa fortsätter att må illa. Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Humöret brukar vara mer stabilt och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten kanske inte har börjat än. Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo men viktuppgången är individuell. Om du äter näringsriktigt behöver du inte oroa dig för några extra kilon. En del kvinnor blir mer inåtvända och intresset för omvärlden minskar. Detta beror på att barnet i magen nu upplevs alltmer som en individ och dina tankar, fantasier och önskningar allt oftare rör sig kring barnet.
Pappa/partner
Prata med din partner så ni är överens om vad hon behöver för stöd. Glöm inte att även säga hur du själv känner och mår. Under graviditeten är du beroende av din partner på ett nytt sätt. Det är endast genom henne som du kan få kunskap om hur ert väntade barn har det. Detta beroende, i kombination med att hon kanske är mer innesluten i sig själv, kan kanske få dig att känna dig utanför och svartsjuk på din kvinna som bär ert barn, men även på barnet som växer i henne. Det är inte ovanligt att känna så, men det viktigt att du får sätta ord på dessa tankar och känslor så att du kan bearbeta dem.
Källa: 1177.se

Grattis (säger man så?) på Mors dag!

Publicerat: 2014-05-25 kl: 09:36:11 i Dagbok
Grattis på morsdag till världens bästa mamma (min mamma), mormor, farmor osv! Säger faktiskt även grattis till mig själv, jag och M anser mig vara mamma även om Pyret inte har en fysisk form utanför min kropp så grattis på morsdag även till alla er snygga preggos där ute! 
Glöm inte rösta idag heller, ska plocka ihop frukost till mig och sen blir det ner till röstlokalen. Tror nog att jag ska slica upp melonen som ligger i kylen först dock, det ser ut att bli en varm dag även idag. 
 

Adjö är ej för alltid

Publicerat: 2014-05-23 kl: 11:01:58 i Dagbok
När man för en gångs skull planerat in att kunna svalka av sig så är ju solen inte framme (gör mig ingenting för varmt som satan är det ändå). Inväntar sällskapet som ska få stå ut med mig i eftermiddag och kikar på en massa gamla klipp ur disney filmer. Det här får mig alltid att gråta men fy vad jag lipar lätt av det nu när jag är fylld med hormoner. 

Dagens klänning (WHAT?!)

Publicerat: 2014-05-22 kl: 18:38:36 i Dagbok
Det börjar ta sig! Har dött i värmen idag, vet inte hur mycket is det har gått åt och en halvtimme med frysdörren öppen samt ryggen emot. Galet vad varmt det är. Tur att jag ska iväg och bada imorgon, flyta runt lite i svalkande vatten är något jag verkligen längtar efter! Hoppas bara att foglossningen håller sig i shack. I värsta fall får jag väl lägga mig på det grunda och vila där ;)
 

Cinnamon French Toast

Publicerat: 2014-05-21 kl: 11:09:51 i Mat
Nej men det här såg ju inte alls skitgött ut! Hungrig som få är jag också, slängt i mig lite yoghurt men det får nog banne mig bli en smoothie på det också.

Sommaren är här!

Publicerat: 2014-05-19 kl: 13:41:00 i Dagbok
Lördag var en sådan där härlig dag när sommaren kändes väldigt nära! Vi var ute i stugan, tog en tur med båten och bara njöt av värmen. Härliga baguetter förtärdes på vattnet och sen grillades det på kvällen. Upp tidigt i söndags för att åka tillbaka in mot stan, ytterliggare en sväng i familjefejden mellan M och mig. Vem är egentligen bästa skytten? 
Jämnade till siffrorna lite så nu är det 1-1. Hoppas ni har lika härligt väder som vi har, mina solfräknar börjar kika fram på benen och näsan var allt röd efter några timmar på sjön igår. Men vad gör det? 
 

Sjukgymnasten beordrade

Publicerat: 2014-05-19 kl: 13:29:00 i Graviditet
Dagens skörd av härligheter från sjukgymnasten, ett x antal goda råd, konstaterande att jag fortfarande har ett längre och ett kortare ben samt order om att inte lyfta tungt, köpa nya skor och att M får stå ut med en hel del kuddar i, på och runt mig! Så fort något gör ont ska jag inte fortsätta med vad det än är utan sluta. Nu hoppas vi att foglossningen ska bli bättre!
 

Vecka 20

Publicerat: 2014-05-18 kl: 13:11:39 i Graviditet
 
Barnet

Halva graviditeten har gått! Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel.

Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Mamma
Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Ibland kan din navel puta ut, det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen.

Nu kan du behöva extra järn i kosten. Barnmorskan tar blodprov, oftast genom ett stick i fingret, för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen tidigt i graviditeten. Järnvärdet testas flera gånger under graviditeten. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn eller läs mer om bra mat när du är gravid.

Om du väntar fler än ett barn behöver du tänka ännu mer på att äta riktigt och få i dig ett större järntillskott än de som väntar ett barn.

Pappa/partner
De flesta börjar fundera mer på sin relation till sina egna föräldrar. Du kan kanske prata med dina föräldrar eller far- och morföräldrar för att få deras historia. Kanske får du en annan bild av dina nära när du hört deras berättelser. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.

Hos barnmorskan/kontroller
En del barnmorskemottagningar erbjuder gruppträffar. Andra mottagningar kan ha bokat individuellt besök för paret eller enskilt för kvinnan. Under detta besök brukar inte några speciella undersökningar göras utan syftet är att prata om hälsotillstånd, graviditetsupplevelse, kroppens förändring, barnet, amning och andra frågor som ni vill diskutera.

Från femte eller sjätte månaden kan man uppfatta och räkna barnets hjärtslag genom ett vanligt stetoskop. Det går också att lyssna på hjärtat genom en tratt eller ultraljudsförstärkare. Det brukar barnmorskan göra vid kontrollerna framöver.


Inte den men kanske den?

Publicerat: 2014-05-14 kl: 21:48:26 i Inredning
Ja herregud vilken berg och dalbana jag haft med humöret idag, enkelt och kortfattat så kommer inte den underbara lägenheten vi trodde att vi skulle få bli våran. Men om man ska se det positiva bakom det så har vi redan (!) en annan som vi ska få kolla på nästa vecka. Dåligt med tålamod som jag har så har jag ju redan lyckats inreda lite utefter planlösningen... Kan ju bli hur mysigt som helst även om jag hellre hade velat ha ett rum till. Men men, man tager vad man haver! 
 

No more flat bangs

Publicerat: 2014-05-14 kl: 11:33:21 i Hårvård
Räddaren i nöden för er med lugg, the small things blog är en av mina favoriter (både i bloggvärlden och på youtube). Har ni missat henne så ta er en titt nu! 

Sjukintyg och telefonsamtal...

Publicerat: 2014-05-13 kl: 10:33:26 i Dagbok
Jaha ja, teoriveckor är inte heller något jag klarar av i nuvarande läge. F*N!
Trött på foglossning, trött på att ha ont och trött på att ingen verkar kunna ringa tillbaka. Fhv vill ju inte göra något = mvc ska ta det = mvc har inga läkare inne som kan intyga = skickar vidare till vårdcentralen. Men nu sitter jag fast i att mvc inte ens vill ringa upp. Rolig dag det här! 

Måndag, ny vecka!

Publicerat: 2014-05-12 kl: 22:05:41 i Dagbok
Fick lite inspirationsryck ifrån alla fina tyger jag kikat runt på under kvällen vilket i sin tur ledde till en ny design! Härligt med lite nytt och blått piggar ju upp det med såhär i vårtider.
I övrigt har jag teorivecka just nu, fördjupningen har börjat så vi kommer inte att ha ett prov på fredag (men ett som omfattar all fördjupning längre fram)... Lite mer tid över på kvällarna under teoriveckan med andra ord. Hoppas att dagen har varit bra, nu ska jag banne mig igång med bloggen igen! 

Vecka 19

Publicerat: 2014-05-12 kl: 17:49:27 i Graviditet
 

 

Barnet
Fostret är nu ungefär 22 centimeter långt, väger runt 280 gram och kan knäppa sina händer. Fosterfettet är tjockt och täcker hela fostret. Huden över hela kroppen har även fått små tunna hårstrån, som kommer att falla av innan fostret är fullgånget. Hårstråna har också till uppgift att skydda den känsliga huden.

Bakom anlagen för mjölktänderna finns nu även anlagen för de permanenta tänderna som barnet ska få senare i barndomen.

Mamma
Nu kan du känna livmodern under naveln, den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn. De flesta känner att fostret rör sig vilket brukar kännas extra bra om du tidigare har haft svårt att tro att det verkligen finns ett barn där inne.

Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu. Kom ihåg att äta rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion.

Som blivande förälder är det lätt att mentalt ställa in sig på det datum för förlossningen som man får i samband med ultraljudet. Men kom ihåg att datumet är ungefärligt och att det kan dröja två veckor efter beräknad tid innan barnet kommer.

När man fått ett beräknat förlossningsdatum kan man också ansöka hos Försäkringskassan om graviditetspenning, som kan tas ut från vecka 32. Ersättningen är till för friska kvinnor som har arbeten som är fysiskt tunga eller innebär andra risker, och därför inte kan arbeta hela graviditeten. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Pappa/partner
Som blivande förälder är det lätt att mentalt ställa in sig på det datum för förlossningen som man får i samband med ultraljudet. Men eftersom datumet är ungefärligt kan det dröja två veckor efter beräknad tid innan barnet kommer.

Hos barnmorskan/kontroller
Ultraljudsundersökningen som görs i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Du kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Många tycker att det är spännande och att barnet blir mer verkligt. För många är det här det enda ultraljudet som görs men en del kvinnor kan behöva göra flera ultraljud senare i graviditeten om barnmorskan eller läkaren vill kontrollera något närmare, exempelvis barnets tillväxt eller läge.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig någon gång efter att ultraljudsundersökningen är gjord. Om du är osäker kan du alltid prata med din barnmorska.


Helgen kommer!

Publicerat: 2014-05-09 kl: 12:49:18 i Dagbok
Soffmys med katten och helgens matplanering har jag suttit med, ska ta tag i städningen om kroppen tillåter (stör mig på all röra). Skriva handlingslista och lunch är första punkten och sen fortsätta med lägenheten. Grannarna över verkar möbler om (IGEN), förstår inte hur det kan bröta så mycket tre dagar i veckan! 
Kvällens mat blir för övrigt Linda Bloms underbara Florens Dumas Dip, var alldeles för längesen jag gjorde/åt det! 
Så M, skynda dig hem sen för jag vill inte äta för sent! ;)

Ikea besök och foglossning!

Publicerat: 2014-05-08 kl: 14:07:37 i Inredning
Snabb uppdatering om läget, för här händer det saker! Just nu är jag sjukskriven med en helvetes foglossning, har jag tur orkar jag vara social utomhus just nu. Skittråkigt är det för jag vill inte sitta still (eller ligga still eller vad som nu funkar för stunden) inomhus! Som tur är suger vädret så jag har inte dåligt samvete för att jag spenderar dagen i soffan i pyjamas. Kollar ikapp alla serier och försöker hitta inspiration till vår (!!!!!) blivande lägenhet (jag längtar!). 
För första gången ska jag bli sambo med någon och dessutom någon som kommer lämna över all inredning på mig (wiho!). Med anledning av det var jag iväg igår och hälsade på min Johanna, kikade förbi inne på Ikea i Uddevalla men höll mig ifrån att köpa mer än två nya påslakan.
 
Jag hade ju inte tackat nej till ett sånt här fint kök bland annat, liknande får vi men inte med lika snygga köksluckor (inte hela världens undergång). Dock behöver mitt matbord bytas ut mot ett större och förhoppningsvis blir det ett runt från Bjursta serien eller det som är på bild. Lyrik lampan har jag suktat efter ett tag, frågan är om man ska ha den som taklampa i sovrummet eller över matbordet. Lite sånt där jag känner att det kommer vi ta efter hand när vi känner att allt annat är på plats.
 
 
 
Bebisrum inspiration! Älskar Ikeas sängar, men egentligen spelar det inte någon roll vilken säng det blir, bara den får plats i vårat sovrum den första tiden! Jag tror nämligen att det kommer bli ett långvarigt sovande av tre i samma rum även trots att vi har två extra sovrum. 

Alla svar om balsammetoden

Publicerat: 2014-05-06 kl: 14:38:05 i Hårvård
Här har ni alltså världens bästa förklaring på balsammetoden, blir ju fruktansvärt sugen på att köra på det själv men har precis köpt på mig nytt schampoo (1500ml). Snåljåpen i mig säger att jag kommer göra slut på det först i alla fall. Sen kanske vi ska på balsammetoden igen, se om jag har tålamod att gå igenom alla mina produkter och kolla över ingredienserna i dem och faktiskt ta mig an hela metoden istället för att bara tvätta med balsam.
 

Vecka 18

Publicerat: 2014-05-04 kl: 09:04:19 i Graviditet
 Barnet

Fostret väger nu 250 gram, är 20 centimeter långt och har börjat lagra på sig mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och man kan ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.

 

Mamma
Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Bli inte orolig om du tycker att du går upp för lite. En del kvinnor behöver inte gå upp så mycket i vikt för att graviditeten ska utvecklas normalt.

Många passar på att resa under graviditeten. Du kan resa som vanligt med flyg, båt, bil eller tåg. Om du är frisk finns det inga medicinska orsaker som hindrar dig från att resa, men det kan däremot kännas obekvämt och omständligt. En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss vecka. Det vanligaste är att man inte får flyga under graviditetens sista två månader. Att sitta still länge i bil eller flyg ökar risken för blodpropp i benet. Därför är det viktigt att du använder stödstrumpor, rör dig så mycket som möjligt samt dricker mycket vatten för att minska risken.

Förändrad hormonbalans påverkar miljön i slidan och det är därför lättare att drabbas av svampinfektion i och runt slidan. Symtom på svampinfektion är sveda, klåda och flytningar. På apotek finns receptfri medicin mot svampinfektion.

 

Pappa/partner
Ungefär vid den här tiden är det dags för ultraljud. Nu kan du få se ditt barn för första gången! För många blir det en aha-upplevelse och först nu förstår man vad som faktiskt försiggår i den växande magen. Vid en del mottagningar får man en bild eller video att ta med sig hem.

En delaktig partner har en betydelsefull roll under graviditeten. Rent fysiskt är det kvinnan som är gravid och som är i centrum, men graviditeten påverkar er båda. Ditt engagemang och stöd till henne gör det lättare. Ditt deltagande bör inte bara handla om att serva din partner. Du måste också ta fasta på dina behov och frågor.

 

Hos barnmorskan/kontroller
Ultraljudsundersökningen som görs i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Du kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Många tycker att det är spännande och att barnet blir mer verkligt. För många är det här det enda ultraljudet som görs men en del kvinnor kan behöva göra flera ultraljud senare i graviditeten om barnmorskan eller läkaren vill kontrollera något närmare, exempelvis barnets tillväxt eller läge.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig någon gång efter att ultraljudsundersökningen är gjord. Om du är osäker kan du alltid prata med din barnmorska.

Källa 1177.se


Vårshopping!

Publicerat: 2014-05-03 kl: 04:59:04 i Graviditet
Som utlovat! Detta fick följa med mig hem efter besöket inne på H&M idag, speciellt de beiga byxorna är underbara!
Mindre härligt är ju att jag blev chockad av min ökade höftstorlek, hade lite problem med att få på mig både 36 och 38... Men, nu sitter i alla fall de större storlekarna bekvämare så det är inget att hänga upp sig på!
 
 
 

Vi går mot ljusare tider!

Publicerat: 2014-05-01 kl: 21:44:19 i Dagbok
Härligt grynig den andra bilden blev! Så går det när man flippar på kameran på mobilen...
Kvällen har i alla fall bjudit på tacomys, lite uppljusning av håret och nu soffhäng med resterande tacochips, guacamole och tacosås (såååå gott!). Imorgon taggar vi fixa pass, köpa nya skor, piratbyxor och köpa födelsedagspresent. Lovar att jag ska visa upp de nya inköpen så fort jag kommer innanför dörren, ska bli roligt att se vad H&M och de andra affärerna har för utbud av mammakläder! 
 

Nervöst!

Publicerat: 2014-05-01 kl: 13:11:58 i Dagbok
Jag måste verkligen bli bättre på att fota lite i vardagen! 
Igår var vi iväg till Aspö (valborgsfirande á la familjeparadis), lyssnade på kör och kollade typ två minuter på majbrasan sen tröttnade vi för det blev kallt och vandrade tillbaka till bilen. I övrigt väntar vi spänt på ett beslut från min hyresvärd om vårt byte går igenom och gör det de, blir det flytt inom två månaders tid! Ska bli så härligt med större lägenhet och samtidigt massor med extra plats för Pyret i framtiden!