Vecka 19

Publicerat: 2014-05-12 kl: 17:49:27 i Graviditet
 

 

Barnet
Fostret är nu ungefär 22 centimeter långt, väger runt 280 gram och kan knäppa sina händer. Fosterfettet är tjockt och täcker hela fostret. Huden över hela kroppen har även fått små tunna hårstrån, som kommer att falla av innan fostret är fullgånget. Hårstråna har också till uppgift att skydda den känsliga huden.

Bakom anlagen för mjölktänderna finns nu även anlagen för de permanenta tänderna som barnet ska få senare i barndomen.

Mamma
Nu kan du känna livmodern under naveln, den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn. De flesta känner att fostret rör sig vilket brukar kännas extra bra om du tidigare har haft svårt att tro att det verkligen finns ett barn där inne.

Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu. Kom ihåg att äta rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion.

Som blivande förälder är det lätt att mentalt ställa in sig på det datum för förlossningen som man får i samband med ultraljudet. Men kom ihåg att datumet är ungefärligt och att det kan dröja två veckor efter beräknad tid innan barnet kommer.

När man fått ett beräknat förlossningsdatum kan man också ansöka hos Försäkringskassan om graviditetspenning, som kan tas ut från vecka 32. Ersättningen är till för friska kvinnor som har arbeten som är fysiskt tunga eller innebär andra risker, och därför inte kan arbeta hela graviditeten. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Pappa/partner
Som blivande förälder är det lätt att mentalt ställa in sig på det datum för förlossningen som man får i samband med ultraljudet. Men eftersom datumet är ungefärligt kan det dröja två veckor efter beräknad tid innan barnet kommer.

Hos barnmorskan/kontroller
Ultraljudsundersökningen som görs i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Du kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Många tycker att det är spännande och att barnet blir mer verkligt. För många är det här det enda ultraljudet som görs men en del kvinnor kan behöva göra flera ultraljud senare i graviditeten om barnmorskan eller läkaren vill kontrollera något närmare, exempelvis barnets tillväxt eller läge.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig någon gång efter att ultraljudsundersökningen är gjord. Om du är osäker kan du alltid prata med din barnmorska.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback